U bent hier
De sociale kruidenier noodzakelijk voor mensen in armoede.

Wij vernemen met genoegen dat onze voormalige OCMW-voorzitter bezorgd is over de werking van onze sociale kruidenier De Netzak, in deze barre coronatijden. Wij zijn volledig akkoord met de stelling dat onze Z-passers, maar ook andere sociaal zwakke dorpsgenoten het in deze dagen dubbel moeilijk hebben en daarom onze bijzondere aandacht verdienen.
Toch graag enige nuancering bij de door Katrien Schrijvers aangehaalde argumenten en voorgestelde maatregelen.
Jammer genoeg is het in de huidige situatie onmogelijk om De Netzak, al was het beperkt of op bestelling, open te houden. Onze reguliere vrijwilligers die De Netzak runnen, behoren wegens hun leeftijd absoluut tot de risicogroep en zijn dus niet inzetbaar. Dat zou indruisen tegen de terecht strenge coronamaatregelen en bovendien bijzonder onverantwoordelijk zijn. Verder zijn ter plaatse beschikbare gemeentelijke administratieve medewerkers, wegens de streng doorgevoerde thuiswerkregeling, gedecimeerd en absoluut niet in de mogelijkheid om De Netzak op een efficiënte manier te bedienen. Wij stuiten daar echt op de grens van onze mogelijkheden.
Wij moeten ook voor De Netzak de crisismaatregelen in verband met COVIT-19 ondergaan, correct toepassen en samen met iedereen hopen dat deze storm zo vlug mogelijk overgaat zodat wij De Netzak opnieuw, zoals voordien kunnen laten werken.
Dit wil echter allerminst zeggen dat wij ondertussen vanuit het OCMW onze sociaal zwakke cliënten aan hun lot zouden overlaten, in tegendeel. Wij geven graag een beknopt overzicht van de maatregelen voor extra steunverlening ten voordele van de Z-passers en andere sociaal zwakke dorpsgenoten.
Vooraf toch ook nog graag enige nuance over het verdwijnen van de ‘witte producten’ uit de winkelrekken. Nu de hamsterwoede toch wel geluwd lijkt, zijn de rekken reeds helemaal aangevuld en vormt dit veel minder een probleem voor de bevoorrading. Maar toch.
Bij het OCMW houden wij er rekening mee dat de getroffen mensen nu gedwongen zijn om al hun aankopen in de reguliere handel te doen en dat dit negatieve gevolgen heeft voor hun budget.
Indien onze cliënten ondervinden dat zij niet rondkomen met hun budget kunnen zij bij het OCMW een eenvoudige aanvraag doen voor bijkomende steunverlening. Dit kan gewoon (en liefst) per telefoon gebeuren. Er wordt per gezin en per week een bepaald vast bedrag, aangevuld met een bedrag per bijkomend gezinslid toegewezen en bij hoogdringendheid uitbetaald. De toegekende bedragen zijn confidentieel en willen wij hier liever niet vermelden.
Wij gaan er nu reeds vanuit dat voor de lopende maand maart er drie weken in aanmerking komen voor bijkomende steunverlening. Voor de komende maanden volgen wij de situatie op de voet, maar houden er nu al rekening mee dat voor de maand april gedurende vier weken zal uitbetaald worden.
De aanvragen gebeuren bij voorkeur telefonisch (03 298 00 00), zodat onmiddellijk kan doorgeschakeld worden naar een sociaal werker die elke aanvraag individueel zal afhandelen.
Alle gekende Z-passers worden in de komende dagen individueel aangeschreven en op de hoogte gesteld van deze tijdelijke situatie en uitgebreid ingelicht over de mogelijkheid van bijkomende steun.
Dit bericht plaatsen wij ook op de gemeentelijke website en verschijnt in de wekelijkse nieuwsbrief, zodat ook de dorpsgenoten die niet beschikken over een Z-pas ingelicht worden over deze steunmaatregelen.
Men zegge het voort!
Cindy Van Paesschen
Schepen sociale zaken
Zoersel