De sociale kruidenier van Zoersel.

Op 28 augustus 2020, over deze onderwerpen: Welzijn en sociale zaken

In januari van dit jaar telde NetZak, de sociale kruidenier van Zoersel, nog zestig klanten. Nu is dat aantal gehalveerd tot dertig, terwijl de coronacrisis wel meer kwetsbare groepen in kansarmoede drijft.

Gemeenteraadslid Katrien Schryvers (CD&V) maakt zich zorgen om die trend. De sociale kruidenier NetZak sloot tijdelijk tijdens de lockdown, omdat de vrijwilligers vaak zelf tot de risicogroep behoorden en niet alles coronaproof georganiseerd kon worden. De cliënten ontvingen tijdelijk financiële steun om in andere supermarkten hun voeding te kopen.

Intussen is NetZak weer open, maar is het cliënteel nog steeds gehalveerd. “Terwijl de mensen ook wel op de hoogte zijn dat wij zelfs kosteloos bestellingen aan huis brengen”, zegt schepen voor sociale zaken Cindy Van Paesschen (N-VA). “Maar de schrik is kennelijk groot. Velen durven niet met de bus tot het administratief centrum rijden. Ik denk echter dat het grootste probleem is dat ons ontmoetingscentrum nog gesloten blijft, omdat de ruimte te klein is om coronaproof te werken. Eens dat heropent, hoop ik dat we weer op het aantal van begin dit jaar geraken.”

Raadslid Katrien Schryvers (CD&V) toont zich wel tevreden dat de gemeente Zoersel heeft ingetekend op het lokaal consumptiebudget dat de Vlaamse regering onder strikte voorwaarden ter beschikking stelt van lokale besturen voor kwetsbare gezinnen. Alle Zoerselse Z-passers zullen drie keer een Zoerselcheque van 50 euro krijgen, goed voor meer dan 28.000 euro. “Het is een uitvoering van een resolutie die ik mee heb uitgewerkt in het Vlaams Parlement”, zegt Schryvers.

Sommige raadsleden, zoals Wouter Bollansée van Vlaams Belang, stellen zich wel vragen waarom elke Z-passer die 150 euro krijgt, dus net zo goed een zuigeling. “De ouders van een scholier moeten nu schoolboeken kopen, maar voor een baby moeten de ouders ook vanalles kopen, zoals pap”, zei schepen Van Paesschen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is