Eerste digitale gemeenteraad voor Zoersel waarbij de agenda helaas niet afgewerkt is geraakt

Op 22 april 2020, over deze onderwerpen: Gemeentebestuur

Op de agenda stonden uiteraard een aantal maatregelen ter bestrijding van de effecten van de  coronacrisis voor de inwoners van Zoersel die het bestuur nu voorlegt ter goedkeuring aan de gemeenteraad .

De gemeenteraad heeft volgende acties goedgekeurd :

Winkels die de deuren moesten sluiten, cafés en restaurants die dicht gingen op bevel van de overheid: daarvoor voorziet de meerderheid van Zoersel  een premie van 500€.
Zoerselaars met een Z/pas die geen aankopen tegen verminderde kostprijs kunnen doen wegens het tijdelijk sluiten van de sociale kruidenier De Netzak ontvangen een financiële tegemoetkoming.
Aannemers rekenen we geen retributie voor inname van het openbaar domein aan als hun werken vertraging opliepen.
Verenigingen mogen eenmalig voor een publiek toegankelijk afgelast evenement (door de maatregelen), een nieuwe datum kiezen zonder extra kosten én worden bovendien vrijgesteld van retributie op gereserveerde materialen van de uitleendienst.
Voor de markten die niet kunnen doorgaan geven we de vaste marktkramers een beurt gratis. Circussen en kermissen rekenen we geen retributies aan.
Om onze senioren die nog niet zo vlot met email werken te helpen verdeelden we de seniorenkrant aan huis.

Allemaal maatregelen om een steun in de rug te geven aan wie getroffen wordt.

 

Andere partijen stelden algemene maatregelen voor:

iedereen een Zoerselcheque
iedereen een mondmasker

De meerderheid vindt een rechtstreekse steun aan wie verlies lijdt doeltreffender. Het is meteen een concrete hulp voor de getroffen ondernemer of voor Zoerselaars met een beperkt inkomen.

Een Zoerselcheque uitdelen houdt in dat we iedere burger korting geven maar de ondernemer moet dan nog steeds zijn volledige prestatie leveren voor dezelfde prijs.

Het voordeel is voor de gebruiker, niet voor de ondernemer. Dit voorstel van Heerlijk Zoersel werd enkel gesteund door Vlaams Belang en weggestemd met 22 tegen 5 stemmen.

We willen geen Mattheuseffecten creëren:  dwz aan wie heeft, wordt gegeven, en wie nood heeft krijgt niet genoeg. Ook voor de mondmaskers geldt dat. In de eerste plaats zijn die bestemd voor gezondheidswerkers en zorgverleners, alsook voor zij die gaan poetsen bij mensen die mogelijk besmet zijn.

Bovendien vindt de WHO dat ze de aandacht afleiden van de afstands- en hygiënemaatregelen die we echt moeten blijven naleven. Er mag geen vals gevoel van veiligheid geschapen worden. Ook is er nog steeds geen duidelijkheid of een mondmasker deel zal uitmaken van de exitstrategie waar de nationale overheid momenteel werk van maakt en hoe dit dan concreet in zijn werk gaat. We wachten op federale instructies hiervoor. Alleszins zullen we steeds onze medewerkers voorzien van het nodige beschermingsmateriaal

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is