En toen kwam er een dorpszaal!

Op 3 april 2021

Met de recente uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen op 18 maart 2021, worden de laatste obstakels die de bouw van de nieuwe dorpszaal in Halle tegenhouden aan de kant geschoven. Eindelijk kan er gebouwd worden!

 

Even terug kijken

Reeds in 2010 (22 juni) besliste de gemeenteraad tot goedkeuring van de onderhandelings-procedure voor de opmaak van een visie over de ontwikkeling van de deelgemeente Halle met o.a. “de bouw van een gemeentelijke basisschool, de realisatie van gemeenschapsinfrastructuur, aangevuld met private ontwikkeling”, afgekort de “PPS Halle Dorp”.

Op 22 september 2015  werd door de gemeenteraad het ‘lastenboek voor de realisatiefase’ voor het project PPS Halle-Dorp (PPS = publiek-private-samenwerking) voor een ruime dorpskern-vernieuwing van Halle goedgekeurd. Het project omvatte kort samengevat een drieluik, nl:
 

  • De samenvoeging van de twee dorpsscholen met de bouw van een nieuwe grotere gemeentelijke basisschool ‘Pierenbos’ op de locatie van de  school aan Halle-Velden.
     
  • De bouw van een aantal sociale / betaalbare woningen aan de Lindedreef en achter de nieuwe dorpsschool. Voor de realisatie van de woningen aan de Lindedreef dienden zowel de Sint-Martinusschool als de parochiezaal Sint-Maarten plaats te maken. 
     
  • De bouw van een nieuwe dorpszaal, in vervanging van de zaal Sint-Maarten.


​Na voorafgaande bevragingen, uitschrijven van een openbare aanbesteding en evaluatie van de biedingen, werd het hele project in 2016 toegewezen aan Groep Van Roey uit Rijkevorsel, met goedkeuring door de gemeenteraad op 6 juni 2016.

Al vlug werd de eerste fase van het project, de bouw van een nieuwe school, realiteit. Met een ultrakorte bouwtijd van één jaar werd de nieuwe school ‘Pierenbos’ nog voor het begin van het nieuwe schooljaar in augustus 2017 feestelijk geopend! Ook acht sociale woningen werden aan de Meester Berghmansstraat, vlak achter de nieuwe school, gebouwd en in gebruik genomen.


En toen werd het moeilijk

Heel wat minder vlot ging het bij fase twee, de realisatie van de nieuwe dorpszaal. Ook hier ging een ruime bevraging bij de gebruikers en omwonenden vooraf aan het maken van plannen en het kiezen van het uiteindelijke ontwerp. Met o.a. de keuze van de locatie, de gewenste afmetingen en de nodige uitrusting van het gebouw, mét het uitvoeren van diverse bodem- en verkeers-studies. Bij de besprekingen in de werkgroepen werden ook steeds alle politieke fracties van de gemeente betrokken, zodat een zo breed mogelijk draagvlak voor de uiteindelijke keuze, in de pastorijtuin naast de kerk, kon gevonden worden.

Dit alles kon niet verhinderen dat een plaatselijke belangengroep ‘OverHal’, tijdens de periode van het openbaar onderzoek voorafgaand aan de toekenning van de omgevingsvergunning, een aantal bezwaren bundelde, vooral dan tegen de locatie van de nieuwe dorpszaal, nl. de pastorijtuin!  Aan enkele bezwaren werd bij de toekenning van de omgevingsvergunning tegemoet gekomen, maar het bezwaar tegen de locatie werd als ‘ongegrond’ afgewezen. Het college van burgemeester en schepenen leverde dan ook op 28.01.2019 een omgevings-vergunning af aan Groep Van Roey voor de bouw van de dorpszaal.


                    Even terug naar april 2017

                    Om duidelijk electorale redenen koos de plaatselijke partij h-EERLIJK Zoersel (op dat
                    
moment nog niet vertegenwoordigd in de GR) de kant van de misnoegden uit de
                    belangengroep 
OverHal. In de aanloop naar de lokale verkiezingen van 2018 werd
                    
door h-EERLIJK Zoersel van de dorpszaal een ‘hot item’ gemaakt om via platte
                   
propaganda en desinformatie de antistemming  kunstmatig op te pompen ten bate
                    
van het electoraal gewin.



Guerrilla

Het geven van de omgevingsvergunning op 28 januari 2019 was het signaal voor ‘OverHal’ om een juridische guerrilla  te starten. Er werd beroep aangetekend bij de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen tegen de afgeleverde omgevingsvergunning. Dat beroep werd echter verworpen en de omgevingsvergunning werd door de provincie bevestigd. OverHal nam evenwel geen genoegen met deze beslissing, trok naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVB) en vroeg naast de vernietiging ook een schorsing van deze vergunning. Op 7 juli 2020 oordeelde de Raad dat OverHal haar belang bij het beroep niet voldoende kon aantonen en besloot alvast het verzoek tot schorsing te verwerpen als onontvankelijk. De toegekende omgevingsvergunning bleef hiermee van kracht en kon onmiddellijk uitgevoerd worden.

                 Wie dacht dat OverHal zich nu zou schikken in een normaal verloop van deze juridische
                 strijd kwam bedrogen uit. Omdat door het verwerpen van de schorsing de gemeente het
                 volste recht had de werken zonder meer aan te vatten, zette OverHal de politieke
                 zustervereniging aan het werk! Via raadslid Tom Sleeuwaert (niet toevallig medeoprichter
                 van OverHal) van de fractie h-EERLIJK Zoersel werd er op de gemeenteraad van 20
                 oktober 2020 een raadsbesluit doorgedrukt (oppositie bestaande uit CD&V,
                 h-EERLIJK Zoersel en Vlaams Belang + onafhankelijk schepen Cindy Van Paesschen)
                 waarbij de gemeente verbod werd opgelegd om de werken alsnog aan te vatten alvorens
                 de RvVB zich over de nietigverklaring ervan had uitgesproken en verder verplicht werd
                 ondertussen uit te kijken naar een andere locatie, o.a. de kantine van de voetbalploeg
                 KFC Halle!

                 Opvallend toch dat CD&V, die in een vorige legislatuur de schepen voor PPS leverde en
                 dus mee aan de wieg stond van dit project, haar kar keert en opteert voor de kantine van
                 de voetbal…In een krantenartikel was schepen Danny Van de Velde duidelijk en verweet
                 aan CD&V ‘aan kazakkendraaierij te doen uit electoraal belang en niet in het belang van
                 de Halse leefgemeenschap”.

                 Als gevolg van dit geforceerde raadsbesluit werd Tom Sleeuwaert door het Agentschap
                 Binnenlands Bestuur (ABB) teruggefloten wegens ‘belangenvermenging’ en het bewuste
                 raadsbesluit werd vernietigd! De gemeente Zoersel beschikte nog steeds over een
                 uitvoerbare omgevingsvergunning.



Een blaam voor een ‘eerlijk’ raadslid

Bij monde van provinciegouverneur Cathy Berx was het ABB streng voor Tom Sleeuwaert. Hem werd o.a. verweten zijn eigen belang voorop te stellen, waar hij als gemeenteraadslid verondersteld wordt het algemeen belang in de eerste plaats te stellen. Verder werd zijn recente bewering als zou hij geen belanghebbende partij zijn, van tafel geveegd: aangezien hij in zijn bezwaarschrift aan de provincie uitdrukkelijk stelde belanghebbende te zijn, ‘aangezien hij vlak naast de pastorijtuin woont en zijn huis wegens de bouw van de dorpszaal aan waarde zou inboeten’.  Verder werd door ABB ook duidelijk gesteld dat Sleeuwaert bij verdere besprekingen op de gemeenteraad over punten handelend over de dorpszaal, plaats dient nemen op de publieksbanken en zeker niet mag deelnemen aan de debatten en stemming!


De Raad heeft gesproken

Op 18 maart 2021 besloot de RvVB dan ook het verzoek tot vernietiging als onontvankelijk te verwerpen.  Niets staat het gemeentebestuur nu nog in de weg om de bouw van de dorpszaal met bekwame spoed aan te vatten.

Eind goed al goed zou je zeggen, maar wegens de juridische guerrilla die OverHal en met hen Tom Sleeuwaert en h-EERLIJK Zoersel voerde én verloor, lijdt de Zoerselse gemeenschap nu al aanzienlijke schade:
 

  • Bij de bouw van de dorpszaal en de erbij geplande aanpassingswerken aan de pastorij had de gemeente ingetekend op een Europees subsidiesysteem ‘Solarise’ waar een subsidie van ca. € 267.000, vermeerderd met een provinciale subsidie van ca. € 46.000,  voor een geavanceerd klimatisatiesysteem aan verbonden was. Het gemeentebestuur heeft immers een voorbeeldfunctie en kon met de Europese subsidies dit innovatief klimaatproject de kans geven zich te bewijzen.  Wegens de voortdurende vertragings- maneuvers van OverHal en h-EERLIJK Zoersel dreigt de  uiterste datum van realisatie voor deze Solarise-subsidie in het gedrang te komen en zo de subsidie in zijn geheel verloren te gaan. Daardoor gaat ook het terugverdieneffect van deze (dure) Solarise-uitvoering in rook op en dient er te worden teruggegrepen naar een meer conventioneel verwarmings-systeem, waardoor de bouwplannen dienen aangepast te worden, met het nodige tijdverlies als gevolg…

 

  • Het project sociale woningen aan de Lindedreef kan pas worden gerealiseerd nadat zowel de oude school als de parochiezaal werden gesloopt. Maar de zaal Sint-Maarten kan pas verdwijnen als een nieuwe dorpszaal een feit is…vanaf dag 1 heeft het gemeentebestuur aan de gebruikers van de parochiezaal kenbaar gemaakt dat de leefgemeenschap Halle niet zonder dorpszaal zal gezet worden en dat bijgevolg de huidige zaal pas zal gesloopt worden wanneer de nieuwe voltooid is.


Het project sociale woningen aan de Lindedreef past in het kader van het ‘Bindend Sociaal Objectief’ (BSO) waarbij de gemeente tegen 2025 een verplicht aantal bijkomende sociale huurwoningen moet realiseren. Met de bouw van de acht sociale woningen aan de Meester Berghmansstraat is er al iets gerealiseerd, maar de hoofdbrok komt aan de Lindedreef…nadat de dorpszaal gebouwd werd!

Wegens de vertragingsmaneuvers van zowel OverHal als h-EERLIJK Zoersel dreigt het BSO niet meer gehaald te worden en hangen er sancties boven het hoofd van de gemeente Zoersel. Vanuit Vlaanderen kan men dan opleggen waar de gemeente verplicht de sociale woningen dient te bouwen en dit kan dan evengoed in de pastorijtuin (dit is nl. bouwgrond!) zijn als op het speelplein aan de Bremberg, het parkje aan de Lotelinglaan achter de BIB en andere ‘leuke’ plaatsen….


De volhouder wint

Met het arrest van RvVB in handen kan de aanvang van de bouwwerken voor de nieuwe dorpszaal nog ingepland worden voor het bouwverlof. Vertrouwend op de vakkennis van onze PPS-partner Van Roey durven wij ervan uitgaan dat de oplevering kan gebeuren in de zomer van 2022. Er werd immers een bouwtermijn van één jaar vooropgesteld.

Pas dan kunnen we beginnen aan de realisatie van sociale woningen aan de Lindedreef. Benieuwd welke vertragingsmaneuvers we daar weer gaan meemaken.


Nabeschouwing

Als de reeds op 28 januari 2019 rechtmatig afgeleverde omgevingsvergunning voor de bouw van de dorpszaal onmiddellijk in uitvoering had kunnen gaan, was de zaal in volle Corona-periode gebouwd kunnen worden en zouden de Halse verenigingen reeds in 2021, van zodra de situatie het toelaat, de splinternieuwe dorpszaal in gebruik kunnen nemen.

Heel deze saga krijg je als populisme de drijfveer wordt om aan politiek te doen en persoonlijke belangen primeren boven deze van de leefgemeenschap.

 

 

Mdv/02.04.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is