Gemeenteraadslid Tom Sleeuwaert krijgt flinke veeg uit de pan! Een NIMBY met de billen bloot!

Op 21 januari 2021, over deze onderwerpen: Gemeentebestuur

We nemen u mee terug naar de Zoerselse gemeenteraad van 20 oktober 2020.

De oppositiefractie ‘h-EERLIJK Zoersel’ komt met een voorstel: ‘Met betrekking tot een onderzoek naar locaties voor een polyvalente zaal in het kader van PPS Halle en met betrekking tot de opstart van werken in en om de pastorijtuin in afwachting van de uitspraak door de Raad voor Vergunningsbetwistingen in de beroepsprocedure van OverHal’.

In mensentaal wil dat zeggen dat h-EERLIJK Zoersel aan het college van burgemeester en schepenen wil verbieden de werken voor de bouw van de dorpszaal alsnog op te starten en daarbij het college wil verplichten een andere locatie voor de dorpszaal te zoeken.

Eerder al had CD&V in GVA reeds een ballonnetje gelost met het idee om de zaal te bouwen op de site van voetbalclub KFC Halle. Raadslid Paul Van Wesenbeeck (CD&V) is voorzitter van KFC Halle!
De toestand op dat ogenblik was dat het gemeentebestuur beschikte (en nu nog steeds) over een uitvoerbare omgevingsvergunning voor de nieuwe dorpszaal naast de pastorij, afgeleverd door het provinciebestuur. De lopende, door OverHal ingeleide beroepsprocedure is niet opschortend en de, ook door OverHal gevraagde, onmiddellijke schorsing werd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen reeds verworpen op 7 juli 2020.

Tijdens het debat op de gemeenteraad van 20 oktober wees gemeenteraadsvoorzitter Marcel De Vos er bij oppositielid en fractieleider voor h-EERLIJK Zoersel Tom Sleeuwaert op dat hij niet aan dit debat mocht deelnemen en ook niet mocht stemmen wegens belangenvermenging. Het Decreet over het Lokaal Bestuur is in Art. 27, § 1 duidelijk: ‘Het is voor gemeenteraadsleden verboden om deel te nemen aan de bespreking en de stemming over aangelegenheden waarin zij een rechtstreeks belang hebben, hetzij persoonlijk, hetzij als vertegenwoordiger, of waarbij de echtgenoot, of bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben.’ In zijn eigen bezwaarschrift van 19 november 2018 tegen de omgevingsvergunning voor deze dorpszaal, had Tom Sleeuwaert zelf aangegeven dat hij ‘rechtstreeks betrokken partij’ is. Zodoende.

Ondanks de vermaning van de raadsvoorzitter stemde Sleeuwaert mee met de oppositie. Het voorstel werd met een alternatieve meerderheid van CD&V, h-EERLIJK Zoersel, Vlaams Belang en gesteund door schepen Cindy Van Paesschen (lid van het college!) met 14 stemmen tegen 13 goedgekeurd. Indien Tom Sleeuwaert de voorschriften van het decreet en de vermaning van de raadsvoorzitter had gerespecteerd, zou het voortel met 13 stemmen tegen 13, dus bij staking van stemmen, niet zijn goedgekeurd.

Tegen deze onrechtmatige stemming heeft het schepencollege klacht neergelegd bij de toezichthoudende overheid, met het verzoek dit raadsbesluit te vernietigen. De provinciegouverneur Cathy Bercx is het college hierin gevolgd. In haar uitvoerig gemotiveerd besluit argumenteert zij dat Sleeuwaert duidelijk zelf aangeeft betrokken partij te zijn en dat hij in zijn bezwaren zijn eigen belang laat voorgaan op dat van de gemeenschap, waarvoor hij zich door zijn mandaat dient in te zetten. Door deel te nemen aan de stemming heeft Sleeuwaert de bepaling van het gemeentedecreet geschonden en is daardoor het betrokken raadsbesluit onrechtmatig tot stand gekomen. De gouverneur heeft het besluit dan ook vernietigd op 12 januari 2021.

De timing van de gemeente, met een uitvoerbare omgevingsvergunning op zak, was om in december 2020 te kunnen beginnen met de bouw van de nieuwe dorpszaal in Halle, om dan tegen einde 2021 operationeel te zijn. Deze timing was voor de gemeente zeer belangrijk. Er diende aan een door Europa gestelde deadline te worden voldaan, voor een subsidie van € 267.401,41 (€ 211.106,38 van Europa, € 56.295,03 van provincie Antwerpen) gekoppeld aan het gesofisticeerde en duurzame Solarise project.
Wegens het bewuste raadsbesluit kan de gemeente deze timing niet meer waarmaken en zijn de subsidies voor alternatieve energieopslag, CO² - reductie en de renovatie van het dak van de pastorij verloren gegaan. Het moge duidelijk zijn dat hier een zware verantwoordelijkheid voor dit verlies rust op de schouders van Tom Sleeuwaert, maar ook op al diegenen die lichtzinnig meestemden voor dit obstructieve raadsbesluit.

Hoe gaat het nu verder? De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft laten weten dat op 4 februari 2021 het beroep van OverHal in behandeling wordt genomen. De definitieve uitspraak wordt verwacht voor ongeveer twee maanden later. Dan zijn we al april en komt het bouwverlof reeds in zicht.
Het bouwteam, met Van Roey als aannemer, was klaar met alle studies en de bouwploegen waren ingepland voor de start begin december. Momenteel wordt nog een ultieme poging ondernomen om toch nog de Europese subsidies te redden, met een zeer kleine kans op succes.

Bij een negatieve uitkomst moet er overwogen worden of het Solarise project nog kan doorgaan, of dat er moet worden uitgekeken naar een meer traditionele methode om het gebouw te klimatiseren, waardoor we opnieuw naar de tekentafel moeten, met alweer enkele maanden tijdverlies. In ieder geval lijkt het nu niet opportuun om nog voor de uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen met de bouw van start te gaan.

En laat nu op de recente gemeenteraad van 19 januari door het raadslid van h-EERLIJK Zoersel, Jos Vekemans een theatrale ‘oproep voor partijoverstijgende samenwerking’ worden gelanceerd, samen met een sneer naar de ‘onwillige’ meerderheid, want zij is het toch die niet wil samenwerken… Was dit nu cynisch bedoeld of is het Trumpiaanse onkunde?

MDV/20.01.2021

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is