Het nieuwe Zwembad van Zoersel – Zandhoven. En dan nu de Waarheid.

Op 23 januari 2021, over deze onderwerpen: Gemeentebestuur

Na de populistische hetze tegen de marktbevraging voor de realisatie van een nieuw zwembad, wordt het tijd dat de Zoerselaar weet wat er te gebeuren staat.

Reeds een hele tijd weet iedereen dat de zwemaccommodatie bij Reva Pulderbos, waarvan onze gemeente gebruik maakt voor o.a. schoolzwemmen een aflopend verhaal is. De plannen voor afbraak worden nu stilaan acuut, hoog tijd dus om opties te bekijken.

Gemeenten Zoersel en Zandhoven willen op korte termijn (binnen de 4 jaar) zwemwater realiseren voor de scholen, en de inwoners van beide gemeenten, en dit tegen een aanvaardbare prijs voor zowel de inwoners als de gemeentebesturen.

Een eerste vaststelling is daarbij dat de uitbating van een klassiek gemeentelijk zwembad om heel wat redenen financieel niet meer haalbaar is en al zeker niet voor één gemeente alleen.

Meer dan 10 jaar is gezocht naar alternatieven voor het huidige zwembad in Pulderbos, in verschillende werkgroepen, met alle omliggende gemeenten en met onderzoeken naar verschillende pistes en locaties.  Sinds 2019 hebben enkel Zoersel en Zandhoven nog geen nieuw zwemwater gevonden voor hun scholen en inwoners.

Plopsa bleek interesse te hebben in de zwemwaterwoestijn van Zoersel en Zandhoven.

De enige juiste en wettelijke stap om een zwembad te kunnen realiseren met een privé aanbieder is een open oproep lanceren, waar alle geïnteresseerden op kunnen inschrijven. Deze oproep werd gelanceerd na de gemeenteraad van november 2020, gestemd meerderheid (deze keer met Cindy Van Paesschen) tegen oppositie.

Als gemeenten hebben we gehandeld als een goede huisvader en gekozen voor een open marktbevraging  waarbij de basisvraag was : een 25m zwembad met minimum zes banen, een instructie- en doelgroepenbad, een kinder- en peuterbad, recreatieve waterpartijen, cafetaria, kleedkamers, technische en bergruimte en buitenaanleg met parkeergelegenheid

We kunnen immers als gemeente, in tegenstelling tot de aantijgingen van Vlaamse Belang en H-Eerlijk Zoersel, niet enkel met één aanbieder praten en in de achterkamertjes geheime overeenkomsten sluiten om een zwembadproject te gunnen.

Dit is zeer goed geweten door de oppositie, maar wordt in de ganse op poten gestelde heisa vlotjes vergeten om de inwoners op het verkeerd been te zetten en de gemeentebesturen in een slecht daglicht te plaatsen . Een negatieve sfeer scheppen is voor de oppositie belangrijker dan de waarheid zeggen.

Het lanceren van de open oproep verbindt de beide gemeentes tot niets, het is een pure aftasting van de markt om na te gaan of er voldoende interesse vanuit de markt bestaat voor het realiseren van een zwembad voor Zandhoven en Zoersel. Het gemeentebestuur heeft van dag één van de oproep steeds  duidelijk gemaakt aan de oppositie dat  in een gezamenlijke werkgroep een beoordeling zal gebeuren van de indieners.

Inmiddels hebben zich vier kandidaten aangemeld. Zij krijgen nu de kans om zich voor te stellen en geselecteerd te worden.

Vanaf dan hebben we tijd om met deelname van raadsleden van de beide gemeenteraden en van alle fracties, ambtenaren en deskundigen tot een precieze vraagstelling te bekomen. Want inderdaad, een bestek waarvan nu nog de eerste letter moet geschreven worden, zal bepalen wat we willen vragen en welk soort zwembad we uiteindelijk willen.

De verdachtmakingen die nu rondgestrooid worden zijn volkomen onterecht en insinueren onwaarheden. De partij die leeft van verdachtmakingen en negativisme slaat nu wild om zich heen in de gekende stijl, waarbij het gebruik van halve waarheden en hele leugens dagelijkse kost is.  Kan iemand zich enig constructief, opbouwend of vernieuwend voorstel herinneren uitgaande van deze populistische groepering? Steeds opnieuw gaan ze voorstellen neerhalen, onnodig vinden en waardeloos achten. Wij onthouden dat zij tot voor kort bleven beweren dat het Zonneputteke nog prima in orde was voor de arbeiders van de dienst openbare werken…

Het zwembaddossier is een kans om in het belang van de Zoerselaar wel samen tot een goede oplossing te komen. Jammer is ook dit weer gestart onder de afbraakpolitiek van de oppositie die dit reeds heeft verdacht gemaakt en afgeschoten alvorens er ook maar één kandidaat zijn aanbod heeft kunnen voorstellen.

De Zoerselaar verdient beter.

De gemeenten Zoersel en Zandhoven hebben juist gehandeld in dit dossier en zetten, ondanks tegenwerking van laag allooi, ferm door zodat onze bevolking binnen afzienbare tijd kan genieten van gezond, ontspannend en betaalbaar zwemwater!

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is