Nieuw ontmoetingslokaal en tien sociale zorgwoningen in Zoersel (Smissestraat) “mensen met een zorgnood zelfstandig laten wonen, met ondersteuning van buitenaf” Cindy Van Paesschen 18/07/2019

Op 19 juli 2019, over deze onderwerpen: Welzijn en sociale zaken

Op het terrein achter woonzorgcentrum de Buurt is inmiddels, in het kader van het bindend sociaal objectief gestart met de bouw van tien bijkomende sociale huurwoningen.

Door de nabijheid van het WZC en in samenwerking met zorgpartners Beschut Wonen De Sprong, Monnikenheide en woonzorgcentrum De Buurt zullen deze woningen aangepast en aanpasbaar zijn aan mensen met een zorgnood.

Schepen van Sociale zaken, Cindy Van Paesschen: “mensen met een zorgnood zelfstandig laten wonen, met ondersteuning van buitenaf. Met dit innovatief project willen we de zorg tot bij de mensen brengen, in plaats van dat zij moeten verhuizen als de zorgnood te groot wordt. We hebben hard gewerkt om het toewijzingsreglement vorm te geven en dit komt op de gemeenteraad van augustus ter goedkeuring. Als de woningen klaar zijn, staat Sociale Huisvestingsmaatschappij De Voorkempen H.E. in voor de toewijzing en verhuring van de sociale zorgwoningen. Dit gebeurt op basis van een gemeentelijk toewijzingsreglement. Mensen die een band hebben met Zoersel en behoren tot één van de volgende doelgroepen 1) personen met een beperking die nood hebben aan ondersteuning’, 2) personen met een gestabiliseerde psychiatrische problematiek’ en 3) ’65-plussers met een functionele beperking’, zullen hiermee voorrang krijgen. Om in de zorgwoningen te kunnen verblijven moet men uiteraard ook voldoen aan de algemene voorwaarden voor een sociale woning (geen eigendom hebben, inkomen van belang,…). 

Gelijktijdig met de bouw van de huurwoningen, bouwen we op dezelfde plaats ook een ontmoetingsruimte. Deze is in de eerste plaats gericht op de bewoners van de woningen en van het woonzorgcentrum, die er samen kunnen deelnemen aan allerhande activiteiten. Maar ook de buurtbewoners zijn er welkom. Zo willen we de buurt dichter bij elkaar brengen en buurtzorg en inclusie stimuleren.’

 

locatie

Smissestraat (op het terrein tussen WZC De Buurt en de Smissestraat)

 

timing:

De aannemer startte in april met de bouw van het nieuwe ontmoetingslokaal en de tien sociale zorgwoningen (eind voorzien in maart 2020) met aansluitend de omgevingsaanleg (vanaf februari 2020).

De verhuis/bewoning is voorzien in april 2020.

 

Meer vragen kunnen gesteld worden aan Cindy Van Paesschen, Schepen Sociale zaken Zoersel op: 0468 45 40 00

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is