Relighting in de sporthal van gemeentelijke basisschool Beuk en Noot

Op 10 oktober 2019, over deze onderwerpen: Gemeentebestuur

Op het college van burgemeester en schepenen van maandag 7 oktober 2019 keurde het schepencollege het bestek voor de plaatsing van de Led verlichting in de sporthal van Beuk en Noot goed. De gekozen offerte werd ingediend door Zonnewind cbva, een burgercollectief uit Zandhoven.

Het verhaal neemt een start vorig jaar met de oproep van overal stroomversnellers, een initiatief van vlaanderen voor de financiering van duurzame projecten waarbij uit de gemeente Zoersel in een eerste fase drie projecten werden ingediend. Twee voetbalclubs uit Zoersel (Halle en Antonia) voor Led verlichting rondom hun terreinen en het project voor Led verlichting in de sporthal van Beuk en Noot. Alle drie de projecten kwamen door de publieke stemrondes en dus in aanmerking voor subsidies. De gemeente besloot haar eigen project in te dienen omdat voor projecten met burgerparticipatie 25% meer subsidies kan worden bekomen. De te bekomen subsidie, nl 21898 euro wordt evenwel verdeeld over de twee voetbalclubs. Voetbalclub KFC Sint-Martinus Halle voerde de werken al uit en diende een dossier in voor het bekomen van nog bijkomende subsidies in het kader van het subsidiereglement energiebesparende maatregelen. Op de volgende gemeenteraad staat de goedkeuring van de nominatieve toelage van de helft van de bekomen subsidie via stroomversnellers nl. 10949 euro op de agenda. Bijkomend kan dan nog een subsidie voor energiebesparende maatregelen van 10416 euro worden toegekend aan KFC Halle door het college van burgemeester en schepen. Een totaal dus van 21635 euro.

De investering van de Led verlichting in de sporthal van Beuk en Noot wordt gedaan door burgercollectief Zonnewind en terugbetaald à rato van de besparing op de huidige energiefactuur. De exploitatiekost voor de gemeente stijgt dus niet en na een aantal jaren worden de nieuwe lichtarmaturen en lampen overgedragen aan de gemeente die zo nog blijvend van een besparing op de energiefactuur zal kunnen genieten. Maar het is niet enkel goedkopere verlichting, maar ook betere verlichting. De lichtarmaturen worden beter gespreid en met sterkere lampen zal dit een kwalitatievere verlichting opleveren in de sporthal waar de schoolkinderen en de sportclubs nog jaren van zullen kunnen genieten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is