Straatvinken 2018 - U telt toch mee op 24 mei ?

Op 17 mei 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit
Eenzame auto op de baan bij zonsondergang

Straatvinken, het jongste broertje van CurieuzeNeuzen, meet deze keer niet de luchtkwaliteit, maar het verkeer. Voor dit nieuwe citizen-scienceproject nodigt de Antwerpse burgerbeweging Ringland samen met de Universiteit Antwerpen, HIVA – KU Leuven en Straten Vol Leuven burgers in de 33 gemeenten van de vervoersregio Antwerpen en in Leuven uit om in hun straat één uurtje per jaar het verkeer te tellen. Daarvoor werd een speciale app ontwikkeld. Op donderdag 24 mei tussen 17 en 18 uur gaan de Straatvinken een eerste keer de straat op.  (De oorspronkelijke datum van 17/05 werd gewijzigd naar 24 mei 2018.)

Niet alleen in de stad Antwerpen meten de Straatvinken. Mobiliteit stopt immers niet aan de gemeentegrenzen. De initiatiefnemers richten zich tot de 33 gemeenten van de vervoersregio Antwerpen, van Beveren tot Malle en van Essen tot Lier. De gemeentebesturen van Schelle, Wuustwezel en Zoersel, hebben al toegezegd dat ze het project van hogerhand steunen.

Wat Zoersel betreft, streeft ook gemeente & ocmw, in het kader van het Routeplan 2030, ernaar om tegen 2030 de helft van de verplaatsingen op een duurzame manier te doen: te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Op donderdag 24 mei willen we al eens nagaan hoe gezond het verkeer in onze straten al dan niet is, door het simpelweg te tellen. Tel mee op donderdag 24 mei, tussen 17 en 18 uur, om de samenstelling van het verkeer te kennen van de straat waar u woont, werkt, sport of naar school gaat. Met een handige tel-app kunt u het aantal voetgangers, fietsers en voertuigen (auto’s, bussen, bromfietsen …) tellen. Wie geen smartphone heeft en liever manueel telt, kan via deze link een leeg telformulier downloaden. Vergeet niet u vooraf even te registreren als teller en nadien geeft u ook de resultaten meteen in op www.straatvinken.be. Als gemeente willen we de uitdaging aangaan om minstens in 50 straten een telling uit te voeren. U doet toch ook mee?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is