VC AMIGOS : goedkeuring achtergestelde lening

Op 22 september 2015

September is de maand waarin traditioneel de budgetwijziging op de agenda staat.
Voor de gemeenteraad van 22 september was dit niet anders. Opvallend in de budgetwijziging is de bijkomende lening voor VC Amigos. Op de agenda stond ook de goedkeuring van de nieuwe  gebruiksovereenkomst met Amigos en The Sky Is The Limit voor  de sportinfrastructuur in St. Antonius. 

Bij het afsluiten van de overeenkomst met de twee BVBA’s die de terugbetaling van de lening voor hun rekening nemen, werd een financieel plan opgesteld dat voorzag in voldoende inkomsten door retributies (van derde gebruikers) en toelagen vanuit de gemeente. Door een initiële meerkost van het gebouw die voor rekening kwam van Amigos, het ontbreken van een toelage voor het onderhoud en het vertraagd doorstorten van de toelagen vanuit de gemeente is er een structurele onderfinanciering ontstaan bij BVBA Amigos. De club zelf heeft de laatste jaren al veel inspanningen gedaan om dit tekort bij te passen maar dit bleek niet voldoende. Om hun clubwerking niet in gevaar te brengen keurde de gemeenteraad  een bijkomende achtergestelde lening goed.   (deze wordt terugbetaald nadat de financiering aan Belfius is afgelost) De aanpassing van de overeenkomst voorziet  een extra toelage voor onderhoud (voor het deel dat door derden verbruikt wordt).
 
De gemeenteraad keurde het voorstel unaniem goed maar er werden wel voorwaarden  opgelegd aan de BVBA’s. Als N-VA staan wij ten volle achter deze beslissing. In ons programma leggen wij steeds de nadruk op de verantwoordelijkheid die burgers zelf kunnen nemen. De gemeente heeft een mooi kader gecreëerd opdat de sportclubs in optimale omstandigheden te zouden kunnen  werken en wij juichen het dan ook toe dat vele vrijwilligers zich hiervoor inzetten. Met een minimum aan middelen vanuit de gemeente is zo een sportinfrastructuur neergezet én wordt deze ook uitgebaat door de clubs. Op deze manier kunnen vele andere verenigingen en scholen hiervan   tegen een kleine retributie gebruik maken. De gemeente wordt na het beëindigen van het opstalrecht eigenaar van de infrastructuur. Ook daarom is het belangrijk dat het gebouw optimaal wordt onderhouden.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is