Wandelen door het Halle van de jaren 30? Dat kan nu via Halle Streetview.

Op 17 juli 2019, over deze onderwerpen: Cultuur / erfgoed / toerisme / feestelijkheden

Een jaar geleden lanceerden enkele Hallenaars de website www.erfgoedhalle.online. Het doel was oude foto’s, video’s en andere documenten die te maken hebben met Halle-Zoersel te verzamelen en voor iedereen beschikbaar te stellen. Het afgelopen jaar werden honderden oude klasfoto’s online geplaatst. Die werden liefst zestigduizend keer bekeken. Om de eerste verjaardag van de website te vieren, lanceert de ploeg van Erfgoed Halle nu een eigen variant op Google Streetview: Halle Streetview.

“De idee is eenvoudig,” zegt webmaster Tom Sleeuwaert. “We hebben heel wat foto’s en postkaarten waarop gebouwen of dorpszichten staan verzameld. In plaats van ze in rubrieken in te delen per locatie, plaatsen we ze per decennium op onze website. We volgen steeds het traject van Ploeg Halle tot aan de brug van Zandhoven en zetten de foto’s per decennium in de juiste volgorde. Op die manier kun je nu al door vier decennia wandelen.”

Stuur foto’s in

Volgens Willem Segers, die recent de ploeg van Erfgoed Halle kwam versterken, is het niet altijd makkelijk om de juiste datum op de foto te plakken. “Als een postkaart werd afgestempeld in een bepaald jaartal, kan de foto zelf reeds vele jaren vroeger getrokken zijn. We moeten ons dus baseren op feitelijke gegevens om de foto’s in de juiste periode te plaatsen. Zo werd het oude gemeentehuis van Halle gebouwd in 1909, werd de toren van de kerk vernietigd in 1914 en terug opgebouwd in 1925 en kwamen er elektriciteitspalen in het dorp in 1925.”

Danny Van de Velde, die als schepen van Erfgoed deel uitmaakt van Erfgoed Halle, roept iedereen op om Halle Streetview te voeden en nog oude foto’s van Halle te mailen naar erfgoedhalle [at] hotmail.com. “Wij scannen het beeldmateriaal in en plaatsen het op onze website.”

Oude klasfoto’s, doodsprentjes, video’s, verenigingsfoto’s: alles kan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is