Zoersel kiest voor ecologische behandeling van processierupsenplaag

Op 15 januari 2020, over deze onderwerpen: Gemeentebestuur, Natuur en milieu

De voorbije jaren zagen we een duidelijke toename van de processierupsenplaag, waarbij 2019 een ‘topjaar’ was voor de eikenprocessierups. Nog nooit ontving de Zoerselse milieudienst zo veel meldingen van door de processierups aangetaste eiken. Het kostenplaatje voor de bestrijding liep daarom dan ook op tot meer dan 100.000 euro. Dit was peperduur en bovendien verliep de verdelging van de processierupsnesten niet bepaald milieuvriendelijk.

Schepenen voor milieu Marc De Cordt (Groen) en voor openbaar groen Danny Van de Velde (N-VA) lichten toe:

Zoersel was zeker geen alleenstaand geval. Het onder controle houden van de eikenprocessierups wordt overal lastiger en kostelijker. Daarom zoekt men dan ook internationaal naar alternatieven voor de klassieke bestrijdingsmiddelen.

Onder leiding van een organisatie uit de landbouwsector voerde de Nederlandse gemeente Westerveld in 2018 een interessant experiment uit. Zij namen een aantal maatregelen om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te lokken, waaronder het hangen van mezennestkastjes. Het resultaat van het experiment was verbluffend positief. Vergeleken met een controlegebied zonder deze maatregelen telde het gebied waar wel maatregelen werden genomen, waaronder het plaatsen van de mezennestkastjes, liefst 85 procent minder nesten van processierupsen.

Aangespoord door deze positieve resultaten in Westerveld besliste het gemeentebestuur om ook in Zoersel  een project rond mezennestkastjes op te zetten in samenwerking met de Zoerselse basisscholen. De gemeente kocht ondertussen al het benodigde hout aan, waarmee de leerlingen de komende dagen 350 mezennestkastjes in elkaar kunnen timmeren die deels opgehangen zullen worden in de tuinen van leerlingen.  De resterende kastjes zullen door de gemeentediensten geplaatst worden op locaties waar Zoersel de voorbije jaren het zwaarst getroffen werd en waar er een verhoogd risico is op een plaag in de komende jaren.

De gemeente Zoersel zal naast het plaatsen van de mezennestkastjes ook inzetten op andere ecologische maatregelen om de biodiversiteit te stimuleren zoals het verruigen van de bermen, zorgen voor aangepaste beplanting en voldoende water tijdens de droge maanden, zodat de natuurlijke vijanden van de processierups kunnen gedijen.

Met dit project bereiken wij een dubbel doel: wij bestrijden de processierups op een ecologische en efficiënte manier, en door onze jeugd heel nauw te betrekken leren wij hen ecologisch te denken én te handelen!

En laat de processierups nu maar komen, wij zijn gewapend!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is