Denk aan de dieren in de vrieskou

Op 9 februari 2021, over deze onderwerpen: Natuur en milieu

Het is dan toch echt winter in Zoersel! Ons dorp is bedolven onder een wit tapijt en het vriest dat het kraakt. Schepen voor dierenwelzijn Michaël Heyvaert vraagt om ook oog te hebben voor onze diertjes, groot en klein, die het bij dit winterweer niet makkelijk hebben.

Tijdens deze koude is iedereen lekker warm ingeduffeld en staat de verwarming thuis goed te draaien. Dieren kunnen echter geen trui aandoen wanneer het koud wordt en als het land onder de sneeuw bedolven ligt is voedsel en water vinden geen sinecure. Met enkele eenvoudige tips kun de dieren in je omgeving door deze koude periode heen helpen.

Als beken, vijvers en plassen dichtgevroren zijn is het moeilijk om aan drinkwater te raken! Een bakje met water plaatsen is dan een prima uitkomst. Laat er dan meteen een stukje druivensuiker in oplossen, zodat het water minder snel bevriest. Maar ook uit stukjes fruit kunnen dieren vocht opnemen. Vermijd wel metalen bakjes, de vogeltjes kunnen daar makkelijk aan vastvriezen.

Zorg voor extra voeder als het een langere periode vriest. Een voederhuisje kan een oplossing zijn. Voer echter wel met mate. Als je ineens een overload aan voer biedt zal er een deel blijven liggen met kans op schimmel en je trekt er ook ongedierte mee aan.  Ook een omgekeerde PET-fles met enkele gaten erin kan dienen als veilige voederplek.

Dieren zoals paarden die in de wei staan kunnen meestal, dankzij hun wintervacht, goed tegen de koude. Toch is het noodzakelijk om een goede stal te voorzien waarin de dieren kunnen gaan schuilen indien het te bar wordt. Heb je kippen in de wei? Stel ze niet bloot aan vorst want hun kam en lellen zijn niet vorstbestendig!

Je huisdieren kunnen heerlijk genieten van een wandeling in de sneeuw. Je hoeft ze dus niet heel de tijd binnen te houden. Een beetje vaseline aan de voetzolen komt wel van pas en let op dat je hond onderweg geen sneeuw eet, hij kan er ziek van worden. Je hond tijdens een vriesperiode in een hok achterlaten is uit den boze, haal hem binnen! En als je auto buiten staat, kijk dan alvorens te starten eventjes onder de motorkap. Katten durven er zich wel eens onder verschuilen voor de kou.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is