Programma

Maak hieronder je keuze uit onze programmapunten en ontdek wat de N-VA in Zoersel wenst te realiseren:

 

INLEIDING : ONS VERHAAL

Liesbeth Verstreken opnieuw lijsttrekker

 

N-VA ZOERSEL :  ONS VERHAAL

Hoe verbeeldt u zich het Zoersel van de 21ste eeuw?

Een thuis voor uw kinderen of de kinderen van dierbaren, misschien uw kleinkinderen? Ziet u de huizen, de straten, de groene omgeving ? De mensen in de straten, wat stralen zij uit? Spreken ze met elkaar? Hoe brengen ze hun tijd door?

Bevreemdend niet, zo uitgenodigd te worden om te dromen?

Maar hoe kunnen we vooruitgang beoordelen als we ons geen betere toekomst kunnen verbeelden? Hoe kunnen we dan bepalen waar we het beste onze tijd in investeren, onze arbeid, onze spaarcenten, onze belastinggelden of onze schaarse ruimte?

Wij van N-VA Zoersel proberen samen met u een antwoord te formuleren op de uitdagingen van vandaag. Met een doordacht beleid willen we de droom van een betere toekomst voor Zoersel waar maken. Wij willen dit niet alleen doen, maar doen een beroep op de deskundigheid van partners waarmee we samenwerkingsverbanden opzetten.

En dan dromen wij van een  Zoersel, waar we samen  verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid en het wel-varen van onze Zoerselse gemeenschap. Van een Zoersel, waarvan we de identiteit willen bewaren voor en doorgeven aan wie na ons komt.  We kijken verder dan de dorpsgrens en richten onze open maar kritische blik op Vlaanderen, Europa en de wereld.

Wij van N-VA Zoersel hadden de voorbije zes jaar,  samen met onze coalitiepartner het beleid in handen. Er werd hard gewerkt, maar er is nog heel wat te doen, de uitdagingen zijn groot. Een paar voorbeelden: zo zuinig mogelijk omgaan met energie, de CO2-uitstoot verkleinen, veiligheid verhogen, verkeersveiligheid zeker voor voetgangers en fietsers, (te?) veel verkeer door de dorpskernen, mogelijkheden voor verenigingswerk waarborgen, de schaarse open ruimte bewaren en veilig stellen.

Wij van N-VA Zoersel willen, als we van de kiezer het mandaat krijgen, verder werken aan een Zoersel waar iedere burger zijn plaats vindt en krijgt. Waar elke inwoner zich veilig voelt, maar ook zijn verantwoordelijkheid neemt. Waar onze Zoerselse en onze Vlaamse identiteit geen “vodje papier” is.

Wij willen dit doen met een duidelijk beleid zonder wilde onuitvoerbare plannen of loze beloften.

 

Kortom :  VEILIG IN EEN WEL-VAREND ZOERSEL, daar trekken wij de lijn.

DE OMGEVING WAARIN WE LEVEN

Betere waterkwaliteit in een glas

 

01. DE OMGEVING WAARIN WE LEVEN

Voorkomen is beter dan genezen. Nu de CO2 uitstoot verminderen, afval vermijden en het energieverbruik verlagen, is goedkoper en efficiënter dan de problemen achteraf oplossen. Daarom moeten we de milieu- en klimaatproblemen aan de bron aanpakken.

Duurzaamheid is voor N-VA Zoersel een evidentie. Wij gaan voor hergebruik en recyclage. Zo zijn we ook minder afhankelijk van grondstoffen.  Duurzaamheid genereert een meerwaarde en zorgt voor meer kwaliteit. Het is steeds vaker een spil in economische ontwikkelingen en creëert kansen voor de huidige en toekomstige generaties. De gemeente stuurt haar gemeenschap niet alleen in de goede richting, ze geeft zelf ook het voorbeeld. N-VA Zoersel wil dat de eigen gemeentelijke diensten resoluut kiezen voor duurzaam omgaan met energie, materialen en milieu. Ook hier willen we de verandering doorzetten.

 

Zorgen voor een betere luchtkwaliteit door een groenere mobiliteit 

N-VA Zoersel is ervan overtuigd dat de mobiliteit heel wat ‘groener’ kan.
Auto op CNG (Compressed Natural Gas)

 

Acties :      

  • Aandacht voor de uitstootreductie. We willen minder doorgaand verkeer in de woonwijken. Het doorgaand verkeer moet gebruik   maken van de verbindingswegen.
  • Verdere vergroening van het gemeentelijke wagenpark met aandacht voor nieuwe technologieën.
  • Autodelen waar mogelijk, zowel voor de gemeentediensten als voor de burgers.
  • De fiets als het eerste vervoermiddel voor korte afstanden.
  • Een netwerk van trage wegen en veilige fietspaden.

 

Zorgen voor betere waterkwaliteit

N-VA Zoersel wil ruimte geven aan (zuiver) water door een ruimtelijk beleid te voeren met aandacht voor hemelwater en waterlopen én door verder te investeren in het rioleringsstelsel. De rioleringsgraad in Zoersel is laag. Deze historische achterstand willen we in een sneller tempo afbouwen. 

We stellen voor om de rioolbeheerder aan te sporen  middelen te voorzien om het onderhoud van het bestaande rioleringsstelsel beter op te volgen.  Onderhoud kost minder dan herstellen en opnieuw aanleggen. We handelen daarbij proactief en planmatig.

Bij nieuwe verkavelingen en grote bouwprojecten moeten waterinfiltratiebekkens, wadi’s en speelzones met infiltratie al in het ontwerp geïntegreerd worden.

We geven waterlopen structureel voldoende plaats en maken ruimte voor de natuurlijke zomer- en winterbedding van rivieren. In samenspraak met de beheerder van de waterlopen worden overstromingsbekkens en uiterwaarden ingericht als uitdagende spelomgeving voor zachte recreatie en natuur. Bouwzones met een hoog overstromingsrisico herbestemmen we tot bouwvrij gebied.

 

Een duurzaamheids- en klimaatreflex als geïntegreerd onderdeel van het gemeentelijk beleid
Burgemeester Liesbeth Verstreken ondertekent de Engagementsverklaring Global Goals, Local Focus voor duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Voor N-VA Zoersel zijn het Burgemeesterconvenant dat de gemeente ondertekende, en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (DOD’s) van de VN de leidraad bij het uittekenen van beleidsplannen. De richtlijnen van de Vlaamse Regering om de DOD’s te implementeren in het beleid volgen we stipt op. 
http://www.vvsg.be/Internationaal/Noord-Zuid/Pages/Engagementsverklaring-'global-goals,-local-focus'.aspx

Voor gemeentelijke investeringen en aankopen werken we met duurzame grondstoffen. We dimmen de straatverlichting en gemeentelijke gebouwen worden efficiënt en zuinig verwarmd en verlicht.​

 

Acties :

  • We onderzoeken de mogelijkheden om efficiënter met energie om te gaan. Voor realisaties werken we waar mogelijk samen met private partners.
  • We inventariseren potentiële locaties voor wind- , zonne- en waterenergie en we stimuleren burgers en bedrijven om te investeren in zowel private als collectieve projecten.
  • We nemen de ambitie van de Vlaamse overheid over: een reductie van 27% op het eigen primair energieverbruik. Als gemeente investeren we ook in hernieuwbare energie voor de eigen gebouwen.
  • We evalueren samen met de netbeheerder het gemeentelijk lichtplan, we volgen de ontwikkeling van de moderne technieken van zeer nabij op en zullen het openbaar lichtnet versneld verledden. Op die manier verminderen we het energieverbruik, wat meteen ook zorgt voor een lagere energiefactuur, minder lichtvervuiling én minder CO2 uitstoot.

 

AFVALBELEID : de vervuiler betaalt

We produceren allemaal afval. Een duurzamer grondstoffenbeheer, duurzame gemeentelijke investeringen en aankopen én toepassing van het ‘diftar’-principe zodat de vervuiler betaalt, moeten de afvalberg verkleinen. De vervuiler mag ook weten waarvoor hij betaalt. Een transparante tariefzetting is essentieel om een draagvlak te creëren voor het gemeentelijk afvalbeleid. We zorgen voor een kostenefficiënt beheer van de materiaalstromen.

 

ZOERSEL ZONDER ZWERFVUIL

Een grote ergernis bij bewoners is zwerfvuil. Het achteloos weggooien van sigarettenpeuken, lege drankbusjes, plastic flessen, het niet opruimen van hondenpoep, of het a

Zwerfvuil
chteloos weggooien van poepzakjes, het achterlaten van grote hoeveelheden afval, getuigen niet van respect voor omgeving en de natuur. Het is een miskenning van de inzet van velen die proberen de openbare ruimte netjes te houden.

N-VA Zoersel heeft veel respect voor de bermmeesters. Zij houden heel wat straten zwerfvuilvrij. Zwerfvuil voorkomen zou echter nog beter zijn. Wie afval laat rondslingeren of bewust dumpt, verdient een duidelijke sanctie.

Door intensieve acties en doorgedreven handhaving willen we een Zoersel Zonder Zwerfvuil!

 

Acties:

  • We organiseren preventiecampagnes en bestrijdingsacties tegen zwerfvuil. 
  • We blijven met de bermmeesters werken aan het opruimen van de bermen.
  • We zoeken samenwerking met vrijwilligers, verenigingen en jeugdbewegingen voor het schoon houden van straten en pleinen.
  • We motiveren organisatoren van evenementen om de locatie na afloop van het evenement netjes achter te laten en de berg afval zo klein mogelijk te houden.
  • We betrekken de handelaars en de horeca bij de aanpak van zwerfvuil in winkelstraten, op evenementen en festivals, op parkings en bij foodtrucks.
  • We zorgen voor een actieve handhaving rond sluikstorten, met een strenge aanpak van de overtreders. We overwegen de inzet van mobiele of vaste camera’s op probleemplaatsen.

Bolderkar voor de bermmeesters bij het opruimen van zwerfvuil

 

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen:

burger en overheid gaan er samen voor

 

De vervuiler betaalt

 

Z.Z.Z.  Zoersel zonder zwerfvuil

NATUUR EN LANDBOUW : hand in hand

Schapen op een weide

 

02. NATUUR EN LANDBOUW : hand in hand

 

Zorg voor het behoud van het groene Zoersel

Zoersel is een groene gemeente. Die identiteit is erg belangrijk. Maar de open ruimte staat steeds meer onder druk. Ons omgevingsbeleid moet daarom natuur en open ruimte versterken. N-VA Zoersel is voorstander van compacter wonen in de kernen en wil geen woonuitbreidingsgebieden meer aansnijden. N-VA Zoersel vraagt dat de hogere overheid de middelen ter beschikking stelt om niet-bebouwde buitengebieden bouwvrij te houden, zonder nadelige gevolgen voor de eigenaar. Zo kan er een veel beter ruimtelijk beleid gevoerd worden.
 

Acties:

  • In het geplande natuurbelevingspark naast Medelaar-Gestelsebaan combineren we zachte recreatie met de aanplant van inheemse bomen, struiken en kruidachtige
    Bezoekerscentrum van het Zoerselbos
    begroeiing. Zo sluiten we aan op de te behouden houtwal. Dit komt de biodiversiteit ten goede.
  • De relatie tussen de dorpskern van Zoersel en het Zoerselbos verbeteren we door het open zicht vanuit de Langebaan en de Reiger te vrijwaren.
  • We optimaliseren de subsidies voor de aankoop van natuurgebieden.
  • We vereenvoudigen het beheer van het Bezoekerscentrum Zoerselbos door het verlagen van de erfpacht. Zo komen er voor de vrijwilligers middelen vrij. Die moeten ze gebruiken voor investeringen.
  • We starten onderhandelingen op over de renovatie en eventuele herbestemming van het Boshuisje. Samen met het Bezoekerscentrum wordt dit een site met grote erfgoedwaarde.

 

Plant een boom 

N-VA Zoersel wil dat de gemeente gronden aankoopt voor bebossing of het in ere herstellen van de historische heidelandschappen. De ge
Burgemeester Liesbeth Verstreken en schepen Danny Van de Velde werken mee aan boomplanting
meente en inwoners kunnen zo verlies aan bos en bomen compenseren. We vragen fondsen van het boscompensatiefonds voor aankoop van deze gronden. Bovendien gaan we op zoek naar plaatsen om inheemse bomen aan te planten. Er moet voldoende  ruimte zijn om de bomen  volledig te laten uitgroeien.
 

Samenwerken voor meer natuur

Het openbaar groen kan meer divers en bloemrijker. Ook heel wat tuinen zijn ‘groene woestijnen’ met vooral een groot grasveld. N-VA Zoersel wil meer bloemenweiden en bloemrijke bermen om de biodiversiteit te verhogen en de aantrekkelijkheid van de omgeving te vergroten.

 

Acties:

  • Bloemenweiden: gemeentearbeiders krijgen opleiding om zo veel mogelijk grasland te vervangen door bloemenweiden.
  • We actualiseren het bermbeheerplan om ook hier de diversiteit te vergroten. Hiervoor doen we een beroep op de gespecialiseerde verenigingen zoals Natuurpunt, Velt, Inverde (Forum voor groenexpertise), ….
  • Samen met natuurverenigingen maken we een infostand die op allerlei manifestaties in de gemeente (en daarbuiten) gebruikt kan worden. Zo sensibiliseren we de bevolking.
  • De behaagactie van Natuurpunt blijven we ondersteunen door de aankoop van planten via de actie (bijvoorbeeld bij het opnieuw aanleggen van de buitenomgeving Lindepaviljoen).
  • We motiveren burgers om kwalitatieve inheemse planten in hun tuinen te planten.
  • N-VA Zoersel vraagt de MINA-raad een project uit te werken dat de bu
    Vlinder in het groen
    rger betrekt bij het divers én bij- en vlindervriendelijk aanplanten van tuinen.
  • De acties rond het oranjetipje, een voorjaarsvlinder en het symbool voor het Zoersels natuurbeleid,  zetten we versterkt voort.
  • We motiveren burgers om het voorbeeld van de gemeente te volgen en herbiciden en pesticiden uit hun tuin te bannen.

 

Een mobiliteitsplan voor planten en dieren

Door de versnippering van het landschap zitten dieren en planten vaak opgesloten en geïsoleerd in een klein stukje natuur. Er zijn functionele verbindingen nodig om soorten in stand te houden.

 

Acties:

  • Volgende legislatuur wil N-VA Zoersel een structurele oplossing voor de paddenoversteekplaatsen aan de gemeentewegen zoals gerealiseerd aan het kruispunt Sint-Antoniusbaan-Hallebaan.
  • In overleg met de Vlaamse overheid ijvert het gemeentebestuur voor een natuurverbinding tussen de natuurgebieden Zoerselbos en Zalfens Gebroekt via de geplande rondweg Zoersel.
  • Kleine landschapselementen vinden we belangrijk, daarom stimuleren we de aanleg van nieuwe heggen en bomenrijen.
  • Door stimuleren en handhaven zorgen we voor de versterking van de natuurverbindingen onder meer tussen het Zoerselbos en Blommerschot. Het aantrekkelijker maken van het landschap vergroot de beleving van de inwoners en verhoogt het toeristische belang van de gemeente.
  • Hoewel het geen gemeentelijke bevoegdheid is, ondersteunen we de actie voor de aanleg van een ecoduct over de E34 ter hoogte van de Delftse beek om zo de natuurgebieden van Blommerschot-vliegveld en Lovenhoek te verbinden.
Om deze acties optimaal te laten verlopen versterkt  N-VA  Zoersel de samenwerking met natuur- en landbouwverenigingen.
We willen de werking van de MINA-Raad aanpassen. Voor ons is de milieuraad een forum waarin alle maatschappelijke actoren samen op zoek gaan naar gemeenschappelijke acties voor meer duurzaamheid.
In plaats van presentiegeld voor de leden opteren we voor een werkingsbudget waarmee de raad zelf initiatieven kan nemen en acties kan opzetten.

Dierenwelzijn 

De bezorgdheid over onze omgang met dieren groeit, en terecht. Een moderne samenleving met sterke morele waarden draagt een humane behandeling van alle levende wezens hoog in het vaandel. Dieren horen erbij, in professionele omstandigheden én als gezelschapsdier. N-VA Zoersel vindt dat dierenwelzijn een verantwoordelijkheid is van alle burgers. Voor ons gaan dierenwelzijn en milieubeleid in Zoersel hand in hand en worden door één dienst opgevolgd. Misbruik pakken we kordaat aan door politiereglementering en administratieve handhaving (GAS).

https://www.n-va.be/nieuws/huisdierensticker-is-groot-succes

 

Acties:

  • Eigenaars van dieren wijzen we zo nodig op hun verantwoordelijkheid.
  • We vragen respect van kinderen en volwassenen voor de dieren.
  • We controleren of er voldoende aangepaste voorzieningen voor dieren zijn in de weiden.
  • We voorzien een aanspreekpunt voor het melden van verwaarlozing en andere problemen.
  • We informeren  de inwoners over wat te doen bij aanhoudend warm en droog weer in de zomer of bij extreme koude in de winter.
  • Vuurwerk maakt heel wat dieren bang. N-VA Zoersel vindt sensibiliseren van onze bevolking rond het afsteken van vuurwerk in de eindejaarsperiode meer dan noodzakelijk.
  • Wij zorgen voor hondenlosloopzones en/of hondenweiden, zodat  de viervoeter naar hartenlust kan ravotten onder toezicht van zijn baasje. 

 

Zorgen voor een structureel gezonde landbouw

Al te vaak wordt landbouw als tegenpool van natuurbeheer gezien. Niets is minder waar. Dankzij de landbouw hebben we nog mooie landschappen, houtkanten en open ruimten.
Landbouw komt niet enkel in verdrukking door de uitbreiding van de natuurgebieden. Het bebouwen van gronden in buitengebieden zorgt eveneens voor een inkrimping van de beschikbare landbouwoppervlakte. Hier wordt al te vaak aan voorbij gegaan.

 

Acties:

  • We stimuleren de plaatselijke landbouwers en producenten om hun producten lokaal aan de man te brengen. Van het veld naar de consument, zonder tussenstappen, opslag, transport,…de korte keten biedt voordelen voor producent, consument en milieu.
  • Op gemeentelijke feestmomenten geeft N-VA Zoersel de voorkeur aan hapjes en dranken van lokale landbouwers om zo de keten kort te houden.

Bijtje komt nectar zoeken op bloem

Groen behouden en teruggeven aan de natuur waar het kan


Zoersel bijenvriendelijke bloemengemeente


Heerlijke lokale producten voor een eerlijke prijs

DUURZAAM EN TOEKOMSTGERICHT WONEN

Duurzaam en toekomstgericht wonen

 

03. DUURZAAM EN TOEKOMSTGERICHT WONEN

 

Wonen in het groen


Wie hier kwam wonen in de jaren '60 en '70
 
 
Wie hier in de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw bouwde, wou wonen in het groen. Maar de woongebieden raakten meer en meer vol. Vandaag dromen nog altijd velen ervan in Zoersel – waar het goed wonen is – een woning te vinden die aangepast is aan de hedendaagse opvattingen.
Alleen door een doordacht ruimtelijk beleid met aandacht voor zowel privaat als openbaar groen, kunnen we de woonwens van mensen waar maken. We gaan voor een beleid dat geschikte woongebieden verdicht, met oog voor het belang van de gemeenschap en de omgeving. Zo hoeven we geen nieuwe open ruimte op te offeren.

 

Wonen in de dorpskernen
Meerlagig wonen in de dorpskernen

 

We willen onze dorpskernen versterken. De woonkwaliteit van Zoerselaars staat daarbij bovenaan.
Compacter wonen is een noodzaak voor ouderen, maar vaak ook voor jongeren. Het is duurzamer dan steeds meer ruimte bebouwen voor individuele woningen. Waar het verantwoord is, is meerlagig bouwen een optie. Dit moet meer ruimte creëren voor recreatie in het groen, voor spel en beweging. Bij voorkeur wonen mensen van verschillende leeftijden en met andere verschillen, bij elkaar.
Waar we aan kernversterking doen, staan we open voor nieuwe vormen van wonen en bouwen. Waardevolle gebouwen een nieuwe bestemming geven, kan makkelijker als alternatieve woonvormen er kansen krijgen. Samen-huizen, co-housing en Abbeyfieldwonen (zelfstandig samen wonen voor 55Plussers) zijn werkbare alternatieven voor het wonen als kerngezin.

 

Erfgoed​

Erfgoed bepaalt voor een stuk onze dorpsgezichten: de schoolmeesterswoning in Sint-Antonius en de beschermde omgeving van  de als monument erkende Sint-Elisabethkerk in Zoersel , de pastorijen, het Boshuisje in Halle …
Pastorij in Halle-Zoersel
 

Die identiteit willen we behouden. Daarom voorkomen we afbraak, onderhouden we ons erfgoed en geven het een gepaste bestemming.

Pastorijen en op termijn zelfs kerken moeten herbestemd worden, zonder afbreuk te doen aan de bescherming als monument en met blijvend respect voor de religie.

 

Plaats voor natuur​

Behoud van zoveel mogelijk open ruimte is de noodzakelijke tegenhanger van de verdichting. Groene (natuur) en blauwe (natuurlijk water) dooradering van het woongebied is even nodig. Trage wegverbindingen en veilige fietsverbindingen zijn noodzakelijke schakels voor plaatselijke mobiliteit.

Acties:
Sneukelhaag - Dwergenbergen

  • We willen het natuurplekje De Dwergenbergen tussen de Achterstraat en de Gestelsebaan uitbreiden.                           
  • Her en der realiseren we gelijkaardige groene plekjes.
  • In  verkavelingen met ruime percelen gaan we in gesprek om waar het mogelijk is de verkavelingen anders te schikken en zo open ruimten te herwinnen.                                                                          
  • Bestaande open ruimtegebieden willen we vrijwaren van bebouwing aan onder meer de Sint- Antoniusbaan, Waterstraat …


Plan Ruimte Zoersel

Voor dit alles is een breder kader nodig: de opvolger van het herziene gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Zoersel. N-VA Zoersel pleit voor een nieuw duurzaam en ambitieus plan: een Plan Ruimte Zoersel. Vanzelfsprekend met inspraak van alle belanghebbenden. En met een visie op ruimtegebruik waarbij we de overgang moeten maken van een milieu- en klimaatbelastend beleid naar een ander, toekomstgericht ruimtegebruik.

Ruimtelijke uitvoeringsplannen moeten die doelstellingen concreet op het terrein waarmaken: een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ééngezinswoningen-meergezinswoningen, een RUP voor de open ruimte en bouwvrije zones. We voorzien ook een stiltegebied.

 

Handhaving

Deskundigheid is hoogst noodzakelijk in dit steeds technischer domein. Daarom voorziet de gemeente voldoende stedenbouwkundigen.

Handhaving is een noodzakelijk sluitstuk van een ruimtelijk ordeningsbeleid. De gemeente is niet de enige handhaver, maar wij willen dat ze haar rol opneemt om zo tot een geloofwaardig ruimtebeleid te komen.

 

WONEN

Het recht op wonen is een fundamenteel grondrecht en een dak boven je hoofd is een basisvoorwaarde voor een menswaardig leven. Onze gemeente is een goede plek om te wonen en velen die hier opgegroeid zijn,  willen hier graag blijven wonen. Anderzijds zoeken ook heel wat burgers van buiten onze gemeente een woning in Zoersel.

 

We verdichten verantwoord en sparen zo veel mogelijk de open ruimte.

De laatste jaren zijn de kernen verdicht en zijn er heel wat appartementen gekomen waar voorheen eengezinswoningen waren, vaak zonder parkeerplaatsen op eigen terrein. Gezinnen verdunnen en de bevolking veroudert. Er is dus behoefte aan kleinere woningen. Maar er moet wel een maat staan op die verdichting. N-VA Zoersel pleit voor een evenwicht tussen kernversterking en spreiding van de bebouwing.

Acties:

  • We maken een nieuwe afbakening van de ruimte voor meergezinswoningen, die rekening houdt met andere ruimtelijke ontwikkelingen en die de bestaande vervangt.
  • We houden rekening met het toenemende verkeer dat ontstaat door meer wooneenheden.
  • Sociale en betaalbare woningbouw is een oplossing voor Zoerselaars die niet op eigen kracht een woning kunnen kopen. Het aanbod betaalbaar en sociaal wonen vervolledigen we door betaalbaar huren via de sociale huisvestingsmaatschappijen en het sociaal verhuurkantoor.
  • N-VA-Zoersel wil een evenwichtige verdeling van sociale woningen over de drie deelgemeenten.
  • We willen minder verkavelingen met grote percelen grond.
  • Bij verkavelingen stelt N-VA Zoersel voor om woningen te groeperen om zo grotere stukken groen te bekomen.
  • In daarvoor geschikte gebouwen organiseren we initiatieven als samen-wonen, Abbeyfieldwonen (zelfstandig samen wonen voor 55Plussers) en begeleid wonen.

Duurzamer wonen door onder andere isoleren, minder verhardingen en tuinen met meer biodiversiteit moeten de ambities van het Burgemeestersconvenant en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (DOD’s) van de Verenigde naties helpen waarmaken.
Een gemeente moet het goede voorbeeld geven in het eigen patrimonium en de bewoners stimuleren om dit na te volgen.

 

Verantwoord verdichten, open ruimte behouden

Voldoende betaalbaar wonen en huren

Duurzaam is de leidraad ook in  het woonbeleid
 

VEILIG ZOERSEL

Nieuw politiecommissariaat aan de Vaartdijk

04.VEILIG ZOERSEL

 

Veiligheid is levenskwaliteit

Wij willen van Zoersel een plek maken waar iedereen zich veilig thuis kan voelen. We zien onze gemeente als een sterk sociaal weefsel waar iedereen zijn rechten heeft, maar ook zijn plichten vervult.
 
Soms moeten die plichten worden afgedwongen door bijvoorbeeld gemeentelijke administratieve sancties (GAS). Die willen we efficiënt toepassen, zodat overlast gemakkelijker bestraft kan worden. Hierbij bewaken we de grens tussen overlast en onverdraagzaamheid.
 

Aanspreekbare politie

N-VA Zoersel vindt dat de politie zich moet concentreren op haar kerntaken: efficiënte bestrijding van criminaliteit, overlast en de handhaving van de openbare orde.

De politie moet nog meer zichtbaar en aanspreekbaar zijn in de wijken. Een aanspreekbare politie bemiddelt bij bewoners om de escalatie van conflicten te voorkomen.Ze leidt evenementen in goede banen. 

De politie uitrusten met de nodige technische middelen om de criminaliteit aan te pakken, vinden we noodzakelijk.

 

Drugsbeleid

Drugs zijn alom tegenwoordig. Ze berokkenen veel sociale schade. Familieleden van gebruikers gaan dikwijls door een hel. Jammer genoeg ontsnappen we er ook in onze dorpen niet aan. Daarom pleit N-VA Zoersel voor een goed uitgewerkt preventie- en repressiebeleid in samenwerking met de Politie Voorkempen. Hoe minder problematische druggebruikers, hoe minder middelen er nodig zijn voor een curatieve aanpak. Voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Preventie begint voor ons in de lagere school.
 

Inbraken en diefstallen
ANPR camera

N-VA wil een kordaat optreden tegen rondtrekkende dievenbendes. In deze legislatuur zijn wij gestart met de implementatie van een camerasysteem met nummerplaatherkenning. Op strategische plaatsen zouden best nog meer van dergelijke camera’s komen om de pakkans te vergroten.
 
Om doeltreffende handhaving van alle overlast mogelijk te maken, willen we snel en flexibel camerabewaking kunnen inzetten. Burgemeester en schepenen worden hiervoor bevoegd en verantwoordelijk.
 
De BIN-werking blijven we ondersteunen en optimaliseren. Wij willen met de politiezone bekijken of er ’s nachts meer patrouilles kunnen rondrijden.
 
Ook de diefstal van fietsen is een doorn in het oog.  Daarom wil N-VA Zoersel inzetten op beveiligde fietsstallingen.
 

Radicalisering voorkomen

Wij richten een lokale integrale veiligheidscel (LIVC) op om informatie uit te wisselen tussen sociale en veiligheidsdiensten. Het doel van dat delen en opvolgen van informatie is signalen te kunnen opvangen en bespreken en zo radicalisering te voorkomen en te bestrijden. Lokale politie, burgemeester, OCMW, scholen, VDAB, gemeentelijke diensten zijn mogelijke partners en zij worden bijeengebracht voor multidisciplinair overleg. Een gemeentelijk contactpersoon is het eerste aanspreekpunt. Ook in onze gemeente is het noodzakelijk dat partners elkaar kennen en weten te vinden als dat nodig is. Het is ook bij ons nuttig dat zij signalen van radicalisering leren herkennen, een beleidsstrategie opzetten en deskundigheid bevorderen.

 

Preventie

Beveiligde fietsstallingen
 

ONS VERPLAATSEN

Fietspad met daarop een fiets getekend

Openbaar vervoer - Bus van De Lijn
05. ONS VERPLAATSEN

Voor N-VA Zoersel is het meer dan tijd om de mobiliteit te vrijwaren en de veiligheid te optimaliseren. Onze droom: iedere weggebruiker, van jong tot oud, kan zich in Zoersel veilig verplaatsen te voet, met de fiets, de auto of het openbaar vervoer. Daarom moeten we duidelijke keuzes maken.

 

Samenwerken met de regio

Met de aangrenzende gemeenten maken we afspraken en zetten we samenwerkingen op om de mobiliteit in de regio te garanderen. We gaan in gesprek met de gemeente Brecht om Zoersel te integreren in de buslus tussen Malle en het treinstation in Brecht.

 

Een beter ruimtelijk beleid

Het lokaal ruimtelijk beleid stemmen we af op een goede mobiliteit. Door open ruimten in buitengebieden te vrijwaren en ons meer te richten op kwalitatieve inbreiding, worden nieuwe woongelegenheden dichter bij handelszaken, scholen, verenigingsleven ingeplant en kan er vlotter gebruik gemaakt worden van het openbaar vervoer, de fiets of de combinatie fiets-openbaar vervoer. Het autogebruik voor kleine afstanden vermindert en dit verhoogt de verkeersveiligheid voor iedere weggebruiker.

 

Een plan voor elke wijk

In woongebieden wil N-VA Zoersel alleen lokaal verkeer toelaten en doorgaand verkeer vermijden. Zo voorkomen we extra verkeer en onaangepast rijgedrag in de wijken.
Hoe we dit realiseren hangt af van de omstandigheden. Iedere wijk verdient een eigen doorlichting en aanpak, gebaseerd op de noden van de wijk. Voor elke wijk willen wij, in overleg met de bewoners, een wijkcirculatieplan opstellen, een plaatselijk mobiliteitsplan zeg maar.

 

Deelauto’s

We zoeken een partner om autodelen in Zoersel te realiseren. We motiveren onze inwoners om van dit systeem gebruik te maken. Deelauto’s zetten we ook in voor verplaatsingen van het gemeentepersoneel.

 

Parkeerbeleid

N-VA Zoersel wil parkeerplaatsen op het openbaar domein maximaal ter beschikking stellen van de handelaars, bezoekers, gebruikers van het openbaar vervoer en recreanten. Door de bestaande parkeerplaatsen optimaler te gebruiken, ontstaan er meer mogelijkheden, zonder bijkomende investeringen.

 

Acties:

  • Parkeerruimte aan het Administratief Centrum vergroten we met parkeerplaatsen voor  (dienst)fietsen, (deel)auto’s en we installeren voldoende laadpalen voor elektrische voertuigen.  De gelijkvloerse laagbouw, de Wijnstok, wordt hiervoor afgebroken.
  • Minder goed gelegen parkeerstroken kunnen ruimte maken voor een fiets- en/of voetpad. Verder afgelegen parkeerplaatsen bieden de mogelijkheid aan inwoners en werknemers om het fiets- en autogebruik te combineren.
  • Beschikbare ruimten in de kern worden parkeerplaatsen voor auto’s of fietshavens (korte periode fietsstalling).
  • We maken afspraken om privéparkings door iedereen te laten gebruiken tijdens sluitingsuren en -dagen.

 

Fiets denkt Zoersel

Het memorandum van de Fietsersbond inspireert ons fietsbeleid. 

Groene fiets
Meer dan de helft van de verplaatsingen die we met zijn allen maken, zijn korter dan vijf kilometer. Het zijn ideale fietstrajecten op voorwaarde dat er veilige fietsverbindingen zijn.
Ook voor het woon-werkverkeer zet N-VA Zoersel in op de fiets en dit in combinatie met autodelen, samen rijden en openbaar vervoer. Voor het functioneel fietsen én voor de recreatieve fietsers vindt N-VA Zoersel een uitgebreid fietsnetwerk in combinatie met trage wegen noodzakelijk.
Een goed en doordacht fietsbeleid bevordert de sociale cohesie en brengt mensen tot bij de lokale handelaar.
Het wagenpark van de gemeente willen we verfietsen: korte verplaatsingen gebeuren bij voorkeur met een (deel)fiets, dienstvoertuigen vervangen we waar mogelijk door deelauto’s.
Als gemeente geven we het voorbeeld en nemen we de nodige maatregelen:
  • Opzetten van een fietsdeelproject in de gemeente waarbij de mobiliteit van de fietser gegarandeerd wordt door een herstellingsdienst in samenwerking met een sociale tewerkstellingspartner.
  • Beveiligde fietsenstallingen op strategische plaatsen in ruil voor een vergoeding door de gebruiker: bijvoorbeeld aan de parking aan de Rodendijk , de halte Bethaniënlei op de N12…
  • Rustige straten die parallel lopen met de grote verbindingswegen promoten we als alternatieve en veilige fietsroute.
  • In samenwerking met de lokale middenstand zetten we acties op waarbij we fietsers in de bloemetjes zetten en het fietsgebruik bij de klanten aanmoedigen. Een fietsende klant is een lokale klant.

 

Trage wegen
Trage wegen

Voor N-VA Zoersel zijn veilige fietsroutes naar elke school een noodzaak. Daarom actualiseren we de bestaande schoolroutes. In combinatie met de trage wegen ontstaat een veilig tragewegennet, ideaal voor fietsers en voetgangers.
 

Voetgangers

N-VA Zoersel vindt dat ook voetgangers recht hebben op goede en veilige voorzieningen.

Acties:

  • Stoepen liggen er netjes bij en hindernissen die het de voetganger, rolstoelgebruiker of ouder met de kinderwagen moeilijk maken, worden verwijderd.
  • Waar aangewezen plaatsen we afgeschuinde elementen bij zebrapaden om op- en afrijden van stoepen met rolstoelen en kinderwagens gemakkelijker te maken.
  • Kleine verbindingswegen zijn comfortabel voor voetgangers. We bewaren oude paadjes, herstellen ze in ere en maken ze beter begaanbaar, ook bij nieuwe bouwprojecten. We creëren nieuwe verbindingen waar mogelijk.

 

Snelheid in het verkeer

Elk vervoermiddel heeft zijn plaats in het verkeer. Iedere weggebruiker dient, met respect voor de wegcode en de andere weggebruikers, deel te nemen aan het verkeer.
Jammer genoeg moeten we dagelijks vaststellen dat onder andere de snelheidslimieten en de afstandsregels met de voeten worden getreden.
Waar sensibilisering en snelheidsremmers niet helpen, moet de politie  optreden. Snelheidscontroles via ANPR-camera’s en mobiele meters én de bijhorende verbalisering zijn dan nog de enige optie om de snelheidslimieten te laten respecteren. Dit geldt zowel voor voertuigen, de bromfiets als de elektrische fiets.

 

Fiets Denkt Zoersel

Inzet op trage wegen en voetpaden voor alle zwakke weggebruikers

Deelauto’s en deelfietsen voor gemeente én burger waar het  kan

CULTUUR, JEUGD, SPORT, SENIOREN

Pierenstoet in "Mager Halle", de HalsePier wordt bevrijd van zijn ketting en door de straten gedragen

 

06.  CULTUUR, JEUGD, SPORT, SENIOREN

Van een gemeente een gemeenschap maken, dat is voor N-VA Zoersel de échte uitdaging. Het belang van het sociale weefsel in buurten en wijken kan niet onderschat worden. Een gemeente, wijk of buurt die aan elkaar hangt:

  • zet dingen in beweging;
  • heeft bewoners die met mekaar spreken en in dialoog gaan om te komen tot een goede onderlinge verstandhouding;
  • zorgt voor gelukkigere en gezondere bewoners;
  • zorgt voor de nodige sociale controle en vergroot het veiligheidsgevoel.

Kansen voor verenigingen

Ons rijke verenigingsleven getuigt van en bewaart onze identiteit.
Wat mensen in hun vrije tijd doen, kan perfect bijdragen aan de versterking van de sociale cohesie. Denk maar aan het verenigingsleven, het v

Wafelenbak
rijwilligerswerk, de buurt- en wijkwerking, de jeugd- en seniorenwerking, het culturele en sportieve aanbod in de gemeente. Allemaal ideale en noodzakelijke bouwblokken om mensen bij elkaar te brengen en hun banden te versterken.

Daarom wil N-VA Zoersel verenigingen alle kansen geven om zich maximaal te ontwikkelen. Vrijwilligers zijn hierbij onmisbaar. Zij verdienen dus het volste respect en ondersteuning.

Wij willen dat de gemeente de verenigingen ondersteunt met infrastructuur, logistieke middelen en een aangepaste subsidiëring.

Kansen voor initiatief

N-VA vindt dat de gemeente moet optreden als katalysator van initiatieven en niet per se als trekker. De gemeente is een ondersteuner en partner en niet degene die alles tot in de puntjes bedenkt en uitwerkt. De burgers en hun verenigingen zijn immers zelf de beste en creatiefste producenten. Het getuigt van respect om het initiatief en de uitwerking aan hen te laten. Een overheid die een goede partner wil zijn, zorgt natuurlijk voor een klantgerichte dienstverlening met zo min mogelijk administratieve rompslomp.

Samengevat: voor het hele spectrum van vrijetijdsbeleving wil N-VA Zoersel de voorwaarden scheppen waarbinnen verenigingen en vrijwilligers aan de slag kunnen.

Een beleid op maat

Cultuur, sport, jeugd, senioren, wijken … hebben gemeenschappelijke belangen, maar ook hun eigen noden. Daarom stippelen we een specifiek beleid uit voor elke sector. Voor elk segment van de  vrijetijdsbeleving willen we doelgericht beleid voeren. Dit doen we in overleg met de betrokkenen. We laten de adviesraden volop hun rol spelen.

Cultuur verbindt

Voor N-VA Zoersel motiveert de gemeente verenigingen en individuen om culturele activiteiten te ontplooien. De gemeente ondersteunt deze

De BIB in Zoersel
initiatieven. Daar waar verenigingen niets kunnen inbrengen, neemt de gemeente via de adviesraad zelf initiatief. Losse , tijdelijke structuren en projecten worden belangrijker. Ook met deze initiatiefnemers gaan we in dialoog en ondersteunen waar mogelijk. Verenigingen blijven voor ons de belangrijkste partner.

We werken administratieve rompslomp weg door de aanvraag- en inschrijfprocedures zo eenvoudig mogelijk te maken.

We moedigen onze lokale verenigingen en culturele partners aan om hun maatschappelijke rol als ontmoetingsplek op te nemen.

Bibliotheek

In elke deelgemeente is er een bibliotheek. Voor N-VA Zoersel moet dit zo blijven.                                                                         
De bib is en blijft een cultuurbaken. Ze wijst kinderen de weg naar het boek via de schoolbezoeken. In het kader van de ruime dienstverlening is de bib voor ons in Halle en Zoersel het contactpunt met de administratie.

N-VA Zoersel vindt dat de bib nieuwe manieren moet zoeken om gebruikers te blijven aanspreken. Daarom willen we dat de bib in de toekomst nog meer een ontmoetingsplaats wordt waar Zoerselaren terecht kunnen om te studeren, te lezen, te debatteren, cursussen te volgen ...

Om de slagkracht en efficiëntie van de bibliotheekwerking te vergroten blijven we inzetten op de samenwerking met onze buurgemeenten via Bibburen.

Jeugd

Van jongeren wordt heel veel verwacht. Daarom wil N-VA Zoersel voor hen bouwen aan een omgeving die hen uitdaagt en motiveert, een aanspreekpunt voor hun problemen, een dorp waar ook zij zich in alle omstandigheden thuis en veilig voelen.

Een aangepaste leefomgeving voor de jeugd. In Zoersel bestaat

Spelende kinderen
speelinfrastructuur op verschillende locaties. N-VA Zoersel gaat voor goed onderhouden speelterreinen met veilige toestellen op goed bereikbare plaatsen in een veilige omgeving. Dit vraagt op een aantal plaatsen aanpassingen. De reglementen voor het gebruik van de speelterreinen moeten overal eenvormig zijn.

Naast speelinfrastructuur hebben jongeren ook nood aan plaatsen om samen te komen, om rond te hangen en elkaar te ontmoeten. Dit mag uiteraard geen weggestoken plek zijn waar niemand hen kan zien, maar een plaats waar wat sociale controle mogelijk is.

Communicatie op maat van jongeren. Weinig jongeren weten wat er reilt en zeilt in de gemeente. De communicatiekanalen die de gemeente gebruikt, zijn niet die van de jongeren. Dit wil N-VA Zoersel aanpakken.

Jongeren weten graag waarom beslissingen genomen worden. Het gaat er voor N-VA Zoersel dus niet alleen om activiteiten bekend te maken in de gemeentelijke communicatie, maar ook om beleidskeuzes te motiveren.

Aandacht voor psychisch welzijn van jongeren. Sommige jongeren wandelen door hun jeugdjaren en pubertijd, maar anderen moeten over horden lopen. Waar kunnen ze dan terecht? En vooral bij wie kunnen ze terecht? Vaak weten jongeren niet wat ze moeten doen nadat hen iets ergs is overkomen.

Wat moet je bijvoorbeeld doen als je seksueel misbruikt bent? Veel meisjes en jongens, maar ook ouderen, weten niet dat ze terecht kunnen in het ziekenhuis en vooral dat dit voor extra bewijs zal zorgen bij latere procedures. Ze beseffen niet wat hen overkomen is, omdat ze dit nooit geleerd hebben. Ook het bestaan van een aanspreekpunt in de gemeente is onbekend.
N-VA Zoersel wil deze problematiek ter harte nemen en hierover een voorlichtingscampagne opzetten.

Sport
Senioren genieten samen in een zwembad

N-VA Zoersel laat de gemeente de ondersteunende rol spelen die de werking van sportverenigingen mogelijk maakt. De adviezen van de sportraad nemen we mee in het beleid.

Wij ondersteunen een intergemeentelijk samenwerkingsverband om een nieuw zwembad te bouwen.  We vinden het belangrijk dat kinderen kunnen leren zwemmen en onze inwoners watersport kunnen beoefenen of zich in het water kunnen ontspannen.

 

Senioren

N-VA Zoersel waardeert de inzet van de senioren. Kennis en levenservaring mag niet verloren gaan. Samen met de seniorenraad en de seniorenverenigingen willen we hierover van gedachten wisselen en initiatieven nemen.

Wijken

Sterke buurten en wijken zijn de basis van een gelukkige lokale gemeenschap. De cohesie binnen buurten en wijken bevorderen, vinden we erg belangrijk. Daarom:
 

  • blijft de gemeente wijk-, buurt- en straatfeesten ondersteunen;
  • krijgt elke wijk een eigen wijkbudget;
  • willen we dat elke wijk een nette wijk is;
  • zorgen we voor minder verkeer in de wijk door weldoordachte mobiliteitsingrepen;
  • op vraag van de wijken organiseren we wijkoverleg en zorgen zo voor een vlotte communicatie tussen de bewoners, de gemeentelijke diensten en het bestuur;
  • motiveren we buurten en wijken om overkoepelend samen te werken, samen initiatieven te nemen.

Elke wijk een nette wijk

Na overleg : een wijkplan voor het welbevinden van elke bewoner

Wijkoverschrijdend overleg maakt van Zoersel een gemeenschap

 

SAMEN IN ZOERSEL

We leggen de handen op elkaar in Zoersel

07. SAMEN IN ZOERSEL

 

Een warme gemeenschap, een plek voor iedereen 
Twee mensen op een bank in het park, één van hen is rolstoelgebruiker

Voor N-VA Zoersel zijn alle deelgemeenten even belangrijk. Samen geven zij vorm aan de eigenheid, het karakter en de charme van onze gemeente. Wij willen een sterk sociaal weefsel waar iedereen – gezinnen, senioren, personen met een beperking – zich thuis kan voelen.

N-VA Zoersel is tegen discriminatie of voorkeursbehandelingen omwille van geslacht, leeftijd, geaardheid, handicap, inkomen, levensbeschouwing of afkomst. Sociaal beleid is voor iedereen die het nodig heeft. Wij willen een efficiënt, transparant en inclusief sociaal beleid dat het evenwicht tussen rechten en plichten voor elke individuele burger waarborgt.

Activeren en integreren
De Netzak,  sociale kruidenier in Sint-Antonius

N-VA Zoersel wil mensen kansen geven om hun eigen leven op te bouwen, om aan hun toekomst te werken. Daarvoor hebben ze zelfvertrouwen nodig. Het is belangrijk dat ook wie het moeilijk heeft, kan deelnemen aan het sociaal leven. Gaan werken maakt daar deel van uit. Wij zetten in op activeringstrajecten en arbeidsprojecten.

Deze legislatuur hebben we al hard gewerkt om de sociale ondersteuning te optimaliseren en te verbeteren. Denk maar aan de invoering van de Z-pas, de oprichting van de sociale kruidenier en verschillende andere diensten. Toch moeten we erover waken dat nieuwe vormen van armoede en vereenzaming geen kans krijgen. We blijven in de gemeentelijke infrastructuur ruimte bieden aan organisaties die activeren en naar werk toeleiden zoals VDAB, arbeidscoaches …

We moeten dus meer doen dan activeren, we moeten ook zorgen voor deelname aan de maatschappij.

Aandacht voor gezinnen 

N-VA Zoersel vraagt speciale aandacht voor kwetsbare gezinnen. Zij moeten de nodige opvoedingsondersteuning krijgen. Die zorgt er

Jongen op bank in speelplein
samen met onder meer actieve studiebegeleiding voor dat de kinderen betere kansen krijgen. In ons armoedebeleid hebben we specifieke aandacht voor (verborgen) kinderarmoede. Via de Sociale Dienst proberen we die kinderen te bereiken en te zorgen voor deelname  aan het jeugd- en verenigingsleven.
Kinderarmoede pak je aan door gezinnen in armoede te helpen. Vandaar het belang om de ouders te betrekken en te begeleiden.

Integrale toegankelijkheid

Mensen met een beperking vragen niet om een ‘apart’ beleid. N-VA Zoersel kiest voor een inclusief beleid, waarbij aandacht voor de specifieke noden van burgers met een handicap een evidentie is binnen elk beleidsdomein.
Iedereen moet op een onafhankelijke en gelijkwaardige manier gebruik kunnen maken van alle voorzieningen. Daarom streven we integrale toegankelijkheid na. Dit betekent dat alle voorzieningen (gebouwen, diensten, de publieke ruimte) voor wonen, leven, werken, communicatie en informatie effectief bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar zijn voor iedereen. We proberen personen met een beperking zoveel mogelijk te laten participeren aan het maatschappelijke leven.
Ook speelpleinen maken we toegankelijk voor kinderen met een beperking zodat zij optimaal kunnen genieten van hun kindertijd.
We erkennen de European Disability Card waardoor personen met een beperking zonder discussie ook kortingstarieven kunnen krijgen voor lokale diensten en evenementen.

Goed seniorenbeleid

Ouderen zijn een integraal deel van de samenleving. N-VA Zoersel is voorstander van een doelgerichte ondersteuning. Thuis in een leeftijdsvriendelijke omgeving zo lang het kan, residentiële zorg in de buurt wanneer nodig, dat is ons standpunt.

Senioren die dat willen, moeten een actieve rol kunnen spelen in de maatschappij. Zij kennen het dorp en kunnen de sociale contacten  bev

Oudere mevrouw  met looprek wordt geholpen door een jonge vrouw
orderen. Zij zijn steunpilaren in het vrijwilligerswerk.

Het verlies van een partner, naaste familieleden of vrienden, het minder goed te been zijn of andere ouderdomskwalen, kunnen ertoe leiden dat ouderen meer op zichzelf terugplooien. Ze nemen niet meer actief deel aan onze maatschappij, kampen met eenzaamheid of komen terecht in sociaal isolement. De gemeente speelt volgens ons een belangrijke rol in het tijdig detecteren en ondersteunen van ouderen die (dreigen te) vereenzamen of sociaal geïsoleerd raken.

Wij geloven dat ouderen en jongeren voor elkaar veel kunnen betekenen. Het enthousiasme van de jeugd en de levenservaring van ouderen vullen elkaar aan. Daarom stimuleren we initiatieven die beide groepen aanspreken en willen samen brengen. We gaan voor een inclusief beleid dat verenigt.

 

Niemand valt uit de boot

Zoersel waar iedere burger zijn plaats vindt en krijgt

Jong en oud samen voor een inclusief Zoersel
 

ZOERSEL INTERNATIONAAL

Liesbeth Verstreken met afgevaardigde van Bohicon, Benin

08. ZOERSEL INTERNATIONAAL

 

Zoersel heeft zich de voorbije legislatuur meer en meer internationaal georiënteerd en gepositioneerd. Dit door de verdere uitwerking van de stedenband, de ondertekening van het Burgemeesterconvenant, de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en twee edities van Eurozoersel.

Internationale samenwerking

N-VA beseft dat er blijvend geïnvesteerd moet worden in het Noord-Zuid-thema en wenst dat internationale samenwerking een van de prioritaire beleidsthema’s blijft. Hierbij moet de nadruk liggen op projecten voor structurele hulp in de minst ontwikkelde landen.

We blijven zoeken naar subsidies voor onze werking en naar innovatieve en inspirerende samenwerkingsmodellen niet alleen in Noord-Zuid verband maar ook in Europees verband.  Europese subsidies voor projecten komen ten goede aan onze partners en aan Zoersel. Het opvolgen van de subsidiewerking centraliseren we bij één ambtenaar.

We blijven de Zoerselse bevolking sensibiliseren rond het Noord-Zuid thema. We stimuleren de verschillende gemeentediensten om projecten met hun collega’s in

Burgemeester Liesbeth Verstreken ondertekent de Engagementsverklaring Global Goals, Local Focus voor duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN
Bohicon uit te bouwen.

Wereldraad

De Wereldraad heeft de voorbije legislaturen veel initiatieven genomen. Wij blijven hen ondersteunen bij het voorjaarsproject, optreden tijdens de zomer, advies noodhulp, projectsubsidies voor sensibilisering, werking Fair Trade gemeente, 11.11.11-actie, kerstmarkt ….

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

De voorbije legislatuur ondertekende de gemeente de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Zoersel heeft ook een cruciale rol op te nemen om deze nieuwe duurzame agenda te realiseren tegen 2030.

Jumelages en Eurozoersel

Zoersel heeft een lange traditie om zich met anderen verbonden te voelen. Het verbroederen met Spanjaarden, Duitsers, Fransen, Zwitsers en Roemenen in de week van Eurozoersel is bij vele Zoerselaars wel bekend. N-VA wil de werking van de jumelagecomités en Eurozoersel blijven ondersteunen.

Het Crucea-comité heeft de voorbije legislatuur zijn werking bijgestuurd en is met een nieuw elan op weg gegaan. Zo zorgden zij mee voor de oprichting van Climate Alliance Roemenië. Dit zal een katalysator zijn voor duurzame investeringen in Crucea. Zulke initiatieven verdienen de medewerking van de Zoerselse ambtenaren en politici.

INBURGERING EN INTEGRATIE

Integratie en inburgering, handen op elkaar

09. INBURGERING EN INTEGRATIE


Inburgering en integratie

Als je verhuist van de stad naar het platteland, van West-Vlaanderen naar de Kempen, van een ander land naar Vlaanderen,  van een ander continent naar Europa, vraagt dit aanpassingen. Zeker voor vluchtelingen is de aanpassing groot. Maar je aanpassen aan en inburgeren in de nieuwe leefomgeving is voor N-VA Zoersel een absolute voorwaarde voor het thuisgevoel, voor integratie.

Het lokale bestuur speelt hierbij voor ons een heel belangrijke rol. Inburgeren is meer dan ergens komen wonen. Het is deelnemen aan de samenleving, de taal leren spreken en vertrouwd raken met de plaatselijke gewoonten.

Bovendien is het een verhaal van rechten en plichten. De lokale eigenheden en cultuur moeten gerespecteerd en aanvaard worden.

N-VA Zoersel wil nieuwkomers toeleiden naar onze verenigingen en sociale netwerken. We willen hen vertrouwd maken met onze leefgewoonten. We begeleiden, maar betuttelen niet. Na verloop van tijd verwachten we dat nieuwkomers zo veel weten van onze leefgewoonten en dat ze zich voldoende thuis voelen in onze samenleving om de weg te gaan waarvoor ze kozen.

Opvang asielzoekers

N-VA Zoersel garandeert de opvang voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog of geweld.  We volgen de richtlijnen van de bevoegde hogere overheid en realiseren opvang naar de mogelijkheden van onze gemeente. Hierbij komen we onze verbintenissen stipt na.

Kennis van de taal is dé sleutel tot integratie 

In de mate van het mogelijke verwijzen we door naar taallessen voor anderstalige nieuwkomers, volwassenen en kinderen. Maar daarnaast wil N-VA ook de verenigingen stimuleren om nieuwkomers bij hun activiteiten te betrekken. We zien hen graag op gemeentelijke activiteiten en motiveren hen om deel te nemen aan het plaatselijk verenigingsleven. N-VA ondersteunt de vrijwilligerswerking rond de vluchtelingenproblematiek.

Inburgering - we begeleiden, maar betuttelen niet

Nederlands leren om te integreren is kansen creëren

LEREN VOOR JONG EN OUD(ER)

Jong en oud(er)
 

10. LEREN VOOR JONG EN OUD(ER)

 

Goed onderwijs  in het hart van onze gemeenschap

Het aanbieden van kleuter- en basisonderwijs, deeltijds kunstonderwijs en kansen bieden om te leren op elke leeftijd zijn taken voor de lokale overheid, al hoeft ze dat niet allemaal zelf te doen.
N-VA Zoersel pleit voor de buurtschool in het kleuter- en basisonderwijs.
Wij vinden dat de gemeente het flankerend onderwijsbeleid, waarbij ze een sector- en netoverschrijdende regierol op zich neemt, ter harte moet nemen.

Inzetten op kwaliteitsvol en bereikbaar onderwijs

De onderwijsmonitor toont aan dat Zoersel een goed en toekomstgericht aanbod heeft. We moeten onze infrastructuur goed onderhouden en op proactieve wijze het energieverbruik opvolgen. Waar nodig nemen we energievriendelijke maatregelen om de infrastructuur duurzaam te maken en te houden. We zorgen ook voor investeringen in ICT (informaticatechnologie).
Het pedagogisch project van gemeentescholen steunt op de richtlijnen van OVSG en wordt uitgetekend door professionelen: onderwijzers, directeurs en deskundigen. Zij doen dat in het gemeenteonderwijs binnen de krijtlijnen aangereikt door het bestuur zoals daar zijn: kwaliteit, gedreven door waarden, neutraliteit, gelijke kansen, aandacht voor de eigenheid van Zoersel, duurzaamheid …

Werk maken van ruime/multi-inzetbare schoolgebouwen

N-VA Zoersel wil de schoolinfrastructuur optimaal benutten. Voor ons is dit niet alleen een kwestie van efficiëntie, maar ook van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als kloppend hart van onze samenleving draagt de school bij tot het versterken van het kostbare, sociale en lokale weefsel. Duidelijke afspraken maken gebruik door andere organisaties mogelijk. Daarom willen we schoolgebouwen meer dan nu openstellen, ook buiten de schooluren en tijdens de vakanties, bijvoorbeeld voor sporten, speelplein- en wijkwerking. Ook hobby-, amateur- en sportclubs en andere verenigingen moeten er terecht kunnen. Lokale verenigingen die zich al dan niet op schoolkinderen richten, hebben dan meer geschikte infrastructuur in de buurt. Ouders besparen tijd en kilometers om hun kinderen (met de fiets) naar activiteiten te brengen.

Goede afspraken, geen extra belasting voor de scholen en een coördinerende rol voor de gemeente zijn de voorwaarden voor de “brede school” van morgen.

Flankerend  onderwijsbeleid voor alle Zoerselse scholen

Met een flankerend onderwijsbeleid willen we een antwoord geven op lokale noden van kinderen, ouders, scholen of organisaties die bij het onderwijsgebeuren betrokken zijn. En dit vaak los van wie de inrichter is van dat onderwijs.

De deskundigheid van de opvoedingswinkel moet gericht worden ingezet.
Verder verwachten we als N-VA Zoersel dat ook ouders hun rol spelen. Daarom willen we de betrokkenheid van ouders bij de opvoeding en het onderwijs van hun kinderen verhogen.

We werken samen met deskundigen uit andere organisaties aan:
  • Kleuterparticipatie: we spreken ouders aan op hun verantwoordelijkheid om hun kinderen regelmatig naar de kleuterschool te sturen. Hiervoor werken we actief samen met Kind & Gezin. Kleuterparticipatie kan immers helpen om school- en taalachterstand bij jonge kinderen tijdig op te lossen. Participatie is belangrijk voor alle leeftijdscategorieën, daarom tolereren we geen spijbelgedrag en brengen we de nodige diensten samen zodat kort op de bal kan worden gespeeld.
  • Leesbevordering: de uitgelezen partner hiervoor is de bibliotheek.
  • Verkeersveilige schoolomgevingen: in samenwerking met de lokale politie en alle scholen werken we actief mee aan een verkeersveilige schoolomgeving en verkeerswijsheid bij kinderen en hun ouders.
  • Preventie van alcohol- en drugsproblemen, gokverslaving.
  • Aandacht voor identiteit: ook in de kleuter- en basisscholen is er ruimte om onze Zoerselse en Vlaamse identiteit door te geven. We stimuleren de mogelijkheden binnen de schoolwerking, in het lokale cultuuraanbod en bij goedgekozen schooluitstappen.

Levensbreed leren

We zetten ons met de gemeente mee in voor een goed aanbod aan volwassenenopleidingen. Hierbij leggen we de nadruk op talentontwikkeling die helpt bij het vinden of behouden van een job.
Een sleutel om volwaardig toegang te krijgen tot de maatschappij is de kennis van digitale toepassingen. We ondersteunen daarom initiatieven die bijdragen tot de digitalisering van alle inwoners zoals Digidak.
Talenonderricht organiseren we verder in samenwerking met Lions Minerva in de gebouwen van De Vleugel aan de Achterstraat. Nederlandse les wordt aan elke anderstalige Zoerselaar aangeboden.

Deeltijds kunstonderwijs in Zoersel

Het aanbod deeltijds kunstonderwijs voor muziek, woord en beeldende kunst blijft behouden. Zo mogelijk organiseert de gemeente de middelbare graad beeldende kunst niet langer met eigen, maar met Vlaamse middelen.

De speelplaats in de nieuwe school in Halle

Goed onderwijs in het hart van onze gemeenschap


Een brede school die alle actoren van het dorp omarmt

WERK EN HANDEL

Uitstalling groenten

11. WERK EN HANDEL


Ondernemingsvriendelijke gemeente

Onze kleine en middelgrote ondernemingen zijn de draaischijf van onze economie. Ondernemerschap moeten we koesteren en waarderen, want het komt ons allen ten goede.
N-VA Zoersel wil met het steeds groeiende mobiliteitsprobleem rond onze grote steden op zoek gaan naar alternatieven om de lokale tewerkstelling te verstevigen. Zo hoeven mensen niet meer in de file naar Antwerpen of Brussel te rijden, maar kunnen ze vanuit Zoersel werken.

Aantrekkelijke en bereikbare dorpskernen

Sterke dorpskernen zijn goed voor de middenstand. Lokale middenstanders bieden “kwalitieit, gezelligheid en service”. Zo maken ze dikwijls het verschil met de grote ketens. Een evenwichtige mix van kleinhandel, horeca en diensten, gecombineerd met andere functies zoals wonen, vrije tijd en openbaar groen zorgt voor een sterke, leefbare kern waar inwoners en bezoekers graag komen. We geloven in het activeren van klanten en stimuleren hen om te winkelen en te blijven winkelen en consumeren in eigen gemeente.

Leefbare kernen zijn uiteraard ook vlot bereikbare kernen.

 

  • N-VA Zoersel wil kleine buurtpaadjes opnieuw toegankelijk maken, zodat je te voet snel naar de winkelzone kan.
  • Bij de aanleg van stoepen houden we rekening met wie minder goed te been is.
  • Ook met de fiets moet je makkelijk naar de dorpskernen kunnen. N-VA wil het fietsbeleid afstemmen op de plaatselijke handel.
  • Een slim en doordacht parkeerbeleid. Wij zetten in op alle vervoersmiddelen en weren de auto niet zomaar uit het centrum.
  • Wij gaan voor minder hinder bij wegenwerken en  een tijdige en duidelijke communicatie met de buurt en de handelaars.

Een proactieve aanpak van leegstand

N-VA Zoersel streeft naar zo weinig mogelijk leegstaande winkelpanden, want dat leidt tot een verschraling van het aanbod en uiteindelijk tot verloedering van het straatbeeld.  We gaan ook ongewenste ontwikkelingen zoals gokkantoren en casino’s  tegen. Voor nacht- en belwinkels maken we een reglement dat vestigingen en uitbating beperkt.

N-VA wil pop-upwinkels stimuleren en zo jonge, inventieve ondernemers ondersteunen in hun opstartfase.

Een ondernemingsvriendelijk klimaat

Om een ondernemingsvriendelijk klimaat te scheppen wil N-VA Zoersel:

  • inzetten op digitalisering van de dienstverlening en administratieve vereenvoudiging. De ondernemer vindt wat hij zoekt op de webstek van de gemeente. De uitwerking van een digitaal loket waar ondernemers en burgers eenvoudig en snel aanvragen kunnen indienen en opvolgen staat hierbij centraal. Een digitale nieuwsbrief lokale economie speelt kort op de bal.
  • de aflevering van vergunningen versnellen. Ondernemers hebben in het belang van hun onderneming nood aan rechtszekerheid. Zij moeten vaak op korte termijn beslissingen nemen. De gemeente kan hen tegemoet komen door snel én correct te beslissen bij het afleveren van vergunningen. N-VA Zoersel streeft naar meer rechtszekerheid voor ondernemers door onder meer duidelijke voorschriften uit te werken.
  • constructief overleggen met de middenstandsorganisaties. Communicatie en overleg met de middenstandsorganisaties leidt tot een opbouwend en ondersteunend beleid voor handelaars en ondernemers binnen onze gemeente. Ondernemers moeten inspraak krijgen bij de uitvoering van het beleid dat hen aanbelangt.
  • Een op te richten Forum Lokale  Economie behartigt de belangen van de lokale economie door onder meer het gemeentebestuur te adviseren; het vormt hierdoor het ideale informatie- en overlegkanaal.

Horeca en toerisme verbinden

Toerisme is een motor van economische ontwikkeling en creëert toegevoegde waarde. N-VA Zoersel vindt dat de gemeente een belangrijke rol kan spelen als regisseur door het aanbod aan toerisme en horeca te promoten en te ondersteunen.
Een bloeiende en kwaliteitsvolle horeca draagt voor ons in grote mate bij aan de leefbaarheid van Zoersel. Horeca biedt lokale tewerkstelling, verhoogt de toeristische aantrekkingskracht en versterkt het sociaal weefsel.

N-VA-Zoersel zet daarom in op een horecavriendelijk klimaat en wil samen met de lokale verenigingen streekproducten in de kijker zetten. Samenwerken met verenigingen,  provincie en regionale samenwerkingsverbanden is wat ons betreft vanzelfsprekend.
Met deze partners en de inzet van gedreven vrijwilligers willen wij onze troeven maximaal uitspelen. 

We denken hierbij aan fietspaden, wandelroutes, erfgoed en onze typische landschappen.

Ook onze traditionele kermissen, jaarmarkten en braderijen zetten we in de kijker.

 

Digitaal platform = minder rompslomp voor ondernemers

Leefbare kern : goed bereikbaar zeker voor voetgangers en fietsers

Korte keten zet streekproducten in de kijker

 

ONZE CENTEN BEHEREN

Onze centen beheren als een goed huisvader

12. ONZE CENTEN BEHEREN

 

Een financieel gezonde gemeente

De gemeente werkt met het geld van de burger. Met dat geld wil N-VA Zoersel zuinig omgaan. Dat betekent keuzes maken, niet alles kan. Meer financiële ruimte creëren we in de eerste plaats door meer efficiënt en duurzaam om te gaan met de middelen en niet door een verhoging van de belastingen.
N-VA Zoersel wil maximaal gebruik maken van subsidiemogelijkheden en van de voordelen die samenwerking ons biedt.

Zuinig en efficiënt

In onze dagelijkse uitgaven, de exploitatie, gaat N-VA Zoersel voor de beste dienstverlening tegen de scherpste prijs. Dit doen we onder meer door onze gemeentelijke organisatie slank en wendbaar te maken, in te zetten op duurzame technieken en samen te werken met anderen. We willen als gemeente niet alles doen én niet alles zelf doen. Om te besparen hanteren we een structurele aanpak.

Samen voor Zoersel

N-VA Zoersel wil verenigingen en andere partners die elke dag mee Zoersel maken, blijven ondersteunen. We geloven echt in samenwerking. Concrete projecten zoals Bibburen, de Buurtbus, de samenwerking rond erfgoed en natuur … bewijzen elke dag hun meerwaarde. Wij willen op dit vlak ook duidelijkheid en transparantie. Wat we aan dergelijke samenwerkingen uitgeven, moet ook een zichtbare meerwaarde opleveren.

Investeren in de toekomst

Tegelijk willen wij blijven investeren in de toekomst van onze gemeente. Ook bij die investeringen gaan we niet over een nacht ijs. Telkens wil N-VA Zoersel de financiële haalbaarheid bekijken, niet enkel van de investering zelf, maar ook van de toekomstige exploitatie. We zoeken naar een evenwichtige samenwerking met andere overheden en private partners. N-VA Zoersel wil investeringen op maat van Zoersel en gaat voor  duurzame infrastructuur, gericht op de toekomst.

Duidelijk voor iedereen

N-VA Zoersel wil een open financieel beleid met een strikte budgetcontrole, duidelijk voor iedereen. Wij gaan voor een financieel beleid gebaseerd op feiten en analyses. We brengen de huidige én toekomstige uitdagingen duidelijk in kaart, houden rekening  met zowel de korte als de lange termijn.

Beschikbaar budget beheren

Geld beheren als een goed huisvader
 

ALGEMEEN BESTUUR

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen op de kubussen in het gemeentehuis

13. ALGEMEEN BESTUUR

 

Verantwoordelijk besturen

N-VA Zoersel profileert zich als een verantwoordelijke beleidspartij. Dat bewijzen we elke dag op federaal, Vlaams, provinciaal én gemeentelijk niveau. We voeren beleid vanuit een toekomstgerichte en duurzame visie, uitgeschreven in een ambitieus, maar haalbaar programma.

N-VA Zoersel gaat voor een bestuur voor en door de gemeenschap waarbij de gemeenteraad het hart van de democratie is. Daar worden de politieke beslissingen genomen.

Tegelijk moet het bestuur open staan voor de mening van de burger. Die heeft recht op informatie. Zijn advies en bezorgdheden moeten ernstig genomen worden. N-VA Zoersel wil de rol van de adviesraden opwaarderen, maar ook nieuwe vormen van inspraak onderzoeken.

Het bestuur houdt rekening  met adviezen, maar voor ons is het uiteindelijk het verkozen bestuur dat beslissingen neemt en daar ook verantwoording over aflegt. 

Duidelijk beleid

N-VA staat voor een duidelijk beleid. Als we reglementen en regels maken, moeten die helder zijn voor iedereen. Dat betekent: verstaanbaar Nederlands en zo kort mogelijk. Leidraad is de brochure van de Vlaamse Overheid “Hou je Taal Heerlijk Helder”.

Reglementen zijn voor ons geen boosdoeners, maar een hulp bij een beleid dat inwoners, bedrijven, verenigingen en bezoekers waardeert en respecteert. Het niet naleven van reglementen en het zich niet houden aan afspraken heeft echter gevolgen.

Samenwerking voorop

N-VA Zoersel gelooft in samenwerking: met burgers en verenigingen, andere overheden, bedrijven, samenwerken in intergemeentelijke verbanden …. De gemeente stelt zich op als partner.

Deze visie vereist een andere gemeentelijke organisatie, gericht op de samenleving, klaar om soepel in te spelen op veranderingen, met een personeelsbeleid dat de nadruk legt op verantwoordelijkheid en initiatief.

N-VA Zoersel ziet de gemeente als een netwerk waarin de gemeentelijke organisatie een coördinerende en sturende rol heeft.

Kerntaken eerst

Als het van N-VA Zoersel afhangt,  focust de gemeente zich  op haar kerntaken. Waar de private sector een degelijke dienstverlening aanbiedt, moet een lokaal bestuur niet zelf optreden. Waar een faciliterende rol voldoende is, trekt  een lokaal bestuur de taak niet naar zich toe.

Een slanke gemeentelijke organisatie vermindert niet alleen de belastingfactuur, maar biedt ook  ruimte aan de gemeenschap om zelf initiatief en verantwoordelijkheid op te nemen. Wat de burger zelf kan, doet de gemeente niet noodzakelijk beter of goedkoper.

Dingen door anderen laten doen of meer samenwerken wil voor ons niet zeggen dat de gemeente geen rol meer heeft. Ze moet waar nodig de regie opnemen, het algemeen belang bewaken en stimulerend optreden.

Digitalisering

De digitale ontwikkeling gaat snel, denk maar aan opkomende technologieën als Blockchain, Bitcoin, internet of things en ItsMe (digitale identiteit). N-VA Zoersel vindt dat de gemeente moet instappen in deze nieuwe technologieën en ook een virtuele gemeente moet uitbouwen.

Om tot een performante gemeente te komen – waarin mensen, beleid en informatie centraal staan – zetten we in op een radicale innovatie op het vlak van open standaarden, open processen en informatieveiligheid. Zo bereiden we ons voor op de toekomst.

Intern willen we de gemeenteraden digitaal organiseren: elk raadslid beschikt over een tablet dat eigendom blijft van de gemeente.

Onze dienstverlening moet klantgericht en transparant zijn. Burger, bezoeker en ondernemer staan centraal.  Onze dienstverlening wordt ondersteund door een optimale digitale informatiedoorstroming, verdere digitalisering van procedures en het wegwerken van overbodige of ondoelmatige formaliteiten en processen. Een duidelijke en gebruiksvriendelijke nieuwe webstek voor de gemeente Zoersel is hiervoor essentieel.

Ook de digitale intergemeentelijke samenwerking moet verbeteren. De verwerkingsprocessen moeten meer op elkaar afgestemd zijn. Een aantal aspecten van de digitale ontwikkeling, zoals informatie, processen en veiligheid, verdienen daarom de volle aandacht.

 

Samenwerken met de burger voor een beter beleid


Digitaliseren voor een betere dienstverlening

 

Kandidaten van N-VA Zoersel gaan voor een beter beleid